1

ΕΝΑΣ ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΛΑΓΟΥ

Ένας μικρός σκίουρος, που το όνομά του παραπέμπει σε λαγό, είναι μόνιμος κάτοικος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, όπου κάνει εμφανή την παρουσία του, με τα λαγούμια που σκάβει στο έδαφος.

O λαγόγυρος (Spermophilus citellus), είδος που θεωρείται στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη τρωτό, είναι ένας εδαφοσκίουρος που επιλέγει περιοχές με χαμηλή βλάστηση και καλή αποστράγγιση, όπως λιβάδια, στέπες, πεδιάδες ή ακόμη και περιοχές με ανθρωπογενή δραστηριότητα.


Εντοπίστηκε και στο Εθνικό Πάρκο, όπου, τις τελευταίες μέρες, επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης πραγματοποιούν εξόρμηση για να μελετήσουν τον πληθυσμό του, σε συνέχεια έρευνας που εκπόνησε, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, η τελειόφοιτη της Σχολής Βιολογίας του ΑΠΘ Δήμητρα-Λήδα Ράμμου, πριν από δύο χρόνια.

Ο ελληνικός πληθυσμός του λαγόγυρου είναι από τους σημαντικότερους, καθώς μπορεί να εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτόν των βορειότερων πληθυσμών. 

Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα υπάρχουν αποικίες λαγόγυρων, που το μέγεθός τους και η πιθανότητα για επιβίωση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη παρουσία. Ο κύριος λόγος της υποβάθμισης του πληθυσμού οφείλεται στην καταστροφή των ενδιαιτημάτων και στην εντατικοποίηση και επέκταση των καλλιεργειών.


Πηγή/φωτό: Tvxs