1

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ “ΦΡΕΝΟ” ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

Το Σάββατο 24 Αυγούστου έληξε η σύμβαση του δημοσίου σχετικά με την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος προς μεταγγίσεις χωρίς να υπάρξει υπογραφή νέας. Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, όπως δηλώνει στο tvxs.gr ο γενικός γραμματέας της, Βασίλειος Δήμος.


Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στο tvxs.gr ανέφερε πως υπάρχουν αντιδραστήρια και πως θα υπογραφούν άμεσα νέες συμβάσεις. 

Το αίμα που προορίζεται για μεταγγίσεις ελέγχεται μοριακά για ηπατίτιδα, AIDS και άλλες ασθένειες. Ο πρώτος διαγωνισμός για ανάληψη έργου μοριακού ελέγχου του αίματος πραγματοποιήθηκε το 2008 και είχε 5ετή διάρκεια.
 
«Το Σάββατο έληξε. Ο υπουργός Υγείας ήδη από τις 14 Αυγούστου είχε βγάλει εγκύκλιο που έλεγε ότι θα παραταθούν οι μοριακοί έλεγχοι μέχρις ότου υπογραφεί η καινούρια σύμβαση», δηλώνει στο tvxs.gr ο κ. Δήμος, δηλώνοντας ότι μέχρι εκείνη την στιγμή οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ήταν ήσυχοι.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη την προηγούμενη Τετάρτη είχαν γίνει διαπραγματεύσεις και είχαν αποφασιστεί συμφωνίες για τρίμηνες συμβάσεις για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.
 
Παρόλα αυτά την προηγούμενη Πέμπτη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ακύρωσε την εγκύκλιο του Άδωνι Γεωργιάδη τονίζοντας ότι υπάρχει νομικό κενό, καθώς δεν μπορεί με μια εγκύκλιο να παρατείνονται συμβάσεις του Δημοσίου.
 
«Τότε χάσαμε την γη κάτω από τα πόδια μας και καταγγείλαμε το γεγονός, φοβούμενοι ότι από την Δευτέρα θα μείνουμε χωρίς ελεγμένο αίμα», εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ε.Ο.ΘΑ. αναφορικά με την αιτία που τους οδήγησε να καταγγείλουν την κατάσταση που διαμορφωνόταν την Παρασκευή.
 
Το Σάββατο, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει δοθεί από το Υπουργείο λύση.
 
«Από ότι μας εξήγησαν η λύση που θα προτιμηθεί είναι η επικύρωση των τρίμηνων συμβάσεων για τον μοριακό έλεγχο με υπουργική απόφαση χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως έκτακτης ανάγκης», δηλώνει ο κ. Δήμος σχολιάζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η ηγεσία του Υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση. «Περιμένουμε μέσα στην ημέρα να μάθουμε τι θα γίνει. Δεν πρέπει να δοθεί αίμα χωρίς να έχει ελεγχθεί μοριακά», συμπληρώνει.
 
Ο κ. Μπέζας, μιλώντας στο tvxs.gr ανέφερε πως «υπάρχει αυτή την στιγμή στοκ αντιδραστηρίων και οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κανονικά». Για τις νέες συμβάσεις δήλωσε πως ο προγραμματισμός του Υπουργείου προχωρά και θα υπογραφούν τις προσεχείς ημέρες. 

«Η απειλή κατά της ζωής των πολιτών της χώρας από τη διακοπή του ελέγχου του αίματος με τη μοριακή τεχνική είναι άμεση και δεν έχουμε άλλα περιθώρια υπομονής και ανοχής», επισημαίνει για το θέμα και η Πανελλήνια Κίνηση για τη Μεσογειακή Αναιμία.

Πηγή/φωτό: Tvxs