ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΤΛΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΛΑΓΚΤΟΥ

atlas pagkosmiou plagto - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

atlas pagkosmiou plagto - Σόλων ΜΚΟΤον πρώτο παγκόσμιο άτλαντα θαλάσσιου πλαγκτού δημιούργησε ομάδα διεθνών επιστημόνων, στον οποίο περιλαμβάνεται πλήθος οργανισμών, από βακτήρια μέχρι και μέδουσες, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις ποσότητες ωκεάνιου πλαγκτού ανά την υφήλιο.


«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης είναι ότι η βιομάζα ζωοπλαγκτού και φυτοπλαγκτού στα ανώτατα στρώματα του ωκεανού έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος, ενώ στα χερσαία οικοσυστήματα η βιομάζα των φυτών υπερβαίνει κατά πολύ τη βιομάζα των ζώων», όπως δηλώνει εκπρόσωπος από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole.

Ο παγκόσμιος άτλαντας πλαγκτού, που ονομάστηκε «Στοιχεία Βιομάζας του Θαλάσσιου Οικοσυστήματος» (MAREDAT), θα είναι ανοιχτός για το κοινό μέσω δημόσιας ιστοσελίδας. 

Μέχρι στιγμής στον άτλαντα έχουν καταχωρηθεί περίπου 500.000 μετρήσεις βιομάζας πλαγκτού σε 12 κατηγορίες. Κάθε κατηγορία έχει ξεχωριστή βάση δεδομένων. 

Για την πρώτη έκδοση του άτλαντα χρειάστηκαν τρία χρόνια έρευνας και συλλογής στοιχείων από 500.000 σταθμούς μέτρησης. Τα στοιχεία θα συμβάλλουν στην έρευνα για την οξίνιση των ωκεανών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέσω της ανάπτυξης υπολογιστικών μοντέλων.

Πηγή/φωτό: Ημερησία