ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

strefi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

strefi - Σόλων ΜΚΟΑποτελεί έναν από τους ελάχιστους «πνεύμονες» πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας και τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο πρασίνου στα Εξάρχεια, καταλαμβάνοντας έκταση 48 στρεμμάτων. Ωστόσο, ο λόφος του Στρέφη βρίσκεται στο έλεος της εγκατάλειψης, κυρίως εξαιτίας της ανομβρίας που τον πλήττει, αφού ο Δήμος της Αθήνας δηλώνει αδυναμία να αντεπεξέλθει στις ποτιστικές ανάγκες της υπάρχουσας βλάστησης.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τάσου Σαραντή στην Εφημερίδα των Συντακτών, κατεστραμμένα σκαλοπάτια και γκρεμισμένα τοιχία στα μονοπάτια, αλλά και κάθε λογής σκουπίδια που βρίσκονται διάσπαρτα σχεδόν παντού, συνθέτουν την εικόνα. Επιπλέον, η πρόσφατη εγκατάλειψη που έχει προκαλέσει η ξηρασία μαστίζει τον λόφο τους τελευταίους τρεις μήνες, εξαιτίας της αδυναμίας του Δήμου της Αθήνας να αντεπεξέλθει στο πότισμα της πυκνής σε πολλά σημεία βλάστησης.
 
Το δεκάδων χιλιομέτρων αυτόματο σύστημα ποτίσματος που είναι εγκατεστημένο σε ολόκληρη την επιφάνεια του λόφου βρίσκεται εκτός λειτουργίας, οι μαύροι σωλήνες που το αποτελούν είναι κομμένοι σε πάρα πολλά σημεία. Όσο για τις εγκατεστημένες βάνες και βρύσες, λειτουργούν μόλις δύο. Με κατεστραμμένο το σύστημα ποτίσματος η αρμόδια υπηρεσία του δήμου ποτίζει με ένα βυτιοφόρο, μέχρι πρότινος περίπου μια φορά τον μήνα και πρόσφατα, έπειτα από τις επίμονες διαμαρτυρίες των περιοίκων και των περιπατητών, λίγο συχνότερα.
 
Το αποτέλεσμα της λειψυδρίας είναι φανερό σε όλα τα είδη της βλάστησης. Πεύκα και κωνοφόρα έχουν μεγάλα κλαδιά ξερά, ενώ άλλα είδη, ακόμη και οι ανθεκτικές πικροδάφνες, έχουν ξεραθεί παντελώς. Όπως είναι «φυσικό», τα μικρά δενδρύλλια που έχουν φυτευτεί πρόσφατα ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν στην εφημερίδα ότι τελευταία έχουν εξαφανιστεί από το λόφο οι τσαλαπετεινοί και οι χελώνες.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο λόφο ο χώρος δίπλα στο θεατράκι έχει μετατραπεί σε δωρεάν πλυντήριο αυτοκινήτων!
 
Ο Δημήτρης Κυριακάκης, διευθυντής της αρμόδιας Υπηρεσίας Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων αποδίδει την κατάσταση σε ελλείψεις προσωπικού και αδυναμία εφοδιασμού των απαραίτητων υλικών
 
«Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας χώρος ο οποίος είναι φυτεμένος πάνω σε ένα άγονο βραχώδες έδαφος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια χώματος ώστε να δημιουργείται σε αυτό αποθήκη νερού και το ριζικό σύστημα να μπορεί να διεισδύσει σε βάθος και να βρίσκει νερό. Για τα νέα φυτά είναι ακόμη χειρότερο γιατί το ριζικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί ώστε να μπορεί να “ξετρυπώνει” μια υγρασία που μπορεί να είναι λίγο πιο βαθιά» εξηγεί.
 
«Για τον λόγο αυτό είχαμε αναπτύξει ένα σύστημα ποτίσματος με προγραμματιστές, ώστε να ποτίζεται συχνά μόνο του, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια έχει βανδαλιστεί πάνω από είκοσι φορές, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πλέον αυτή την εποχή, που είναι και δύσκολες οι συνθήκες, ανταλλακτικά για να το επισκευάσουμε. Έτσι, πηγαίνουμε και ποτίζουμε με το βυτίο μια φορά την εβδομάδα τραβώντας λάστιχα, κάτι που δεν επαρκεί για να ποτίσει ικανοποιητικά τα φυτά για να είναι σε ακμή. Και με τους καύσωνες αυτή την περίοδο τα φυτά υποφέρουν. Επιπλέον, παλιότερα υπήρχαν πέντε άνθρωποι για τον λόφο και σήμερα δύο και όχι μόνιμοι. Υπάρχει ένα συνεργείο το οποίο έχει ολόκληρο τον Λυκαβηττό και τον περιφερειακό του, καθώς και τον λόφο του Στρέφη».
 
Το βυτίο δεν μπορεί να πηγαίνει πιο τακτικά γιατί «έχουμε 5 βυτία για όλη την Αθήνα και ποτίζουμε εκτεταμένα, δεν υπάρχει περιθώριο να ποτίσουμε περισσότερο. Τελευταία έχουμε κάνει περισσότερα ποτίσματα. Από τη Δευτέρα (5/8) βρίσκεται μόνιμα ένας κηπουρός εκεί, ώστε να ελέγχει συνεχώς τα ποτίσματα και τις διαρροές».
 
«Εκείνο που παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση είναι ο ρυθμός των προμηθειών. Πλέον, οι προμήθειες έχουν γίνει πάρα πολύ δύσκολες και δεν είναι εύκολο να εφοδιαστούμε τα υλικά που έχουμε ανάγκη. Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε μειωθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 150 άτομα που βγήκαν στη σύνταξη στον τομέα του πρασίνου σε σύνολο 500. Ευτυχώς, έχουν παραμείνει ακόμη οι συμβασιούχοι, έχουμε ακόμη γύρω στα 80 άτομα και σε αυτούς στηριζόμαστε. Αν τηρηθούν οι εξαγγελίες και αυτοί μέχρι τέλος του χρόνου μπουν σε μια διαδικασία απόλυσης, πραγματικά κινδυνεύουμε να καταρρεύσουμε. Βέβαια, εκμεταλλευόμαστε λίγο και την εργασία μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία. Υπήρχαν δύο τέτοια προγράμματα, που, όμως, σήμερα έχουν και αυτά σταματήσει» καταλήγει ο κ. Κυριακάκης.


Πηγή/φωτό: Tvxs