1

ΗΠΑ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ FRACKING

Αμερικανικό δικαστήριο έλαβε πρωτοφανή απόφαση, με την οποία απαγορεύει σε δύο παιδιά ηλικίας 7 και 10 ετών να ξαναμιλήσουν για το fracking – την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου – καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η εντολή αποσιώπησης δόθηκε στο πλαίσιο εξωδικαστικής συμφωνίας μεταξύ των γονέων των δυο παιδιών και τριών εταιριών εξορύξεων. Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που απαγορεύεται στους ενάγοντες να ξανασυζητήσουν λεπτομέρειες παρόμοιας υπόθεσης, ωστόσο, η επιβολή της απαγόρευσης σε μικρά παιδιά έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Η οικογένεια από την Πενσιλβάνια κατέληξε σε συμφωνία ύψους 750.000 δολαρίων με τις εταιρείες Range Resources Corporation, Williams Gas/Laurel Mountain Midstream και Markwest Energy, τον Αύγουστο του 2011, ωστόσο οι λεπτομέρειες της απόφασης μόλις ανακοινώθηκαν.
 
Η οικογένεια Χάλοουιτς κατηγορούσε τους τρεις ομίλους ότι, με τις δραστηριότητές τους, κατέστρεψαν τη φάρμα που διατηρούσε στην περιοχή Μάουντ Πλέζαντ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Οι Χάλοουιτς υποστήριζαν ότι οι τέσσερις γεωτρήσεις, ένας σταθμός συμπιεστή φυσικού αερίου και μία δεξαμενή λυμάτων είχαν επηρεάσει το απόθεμα πόσιμου νερού τους στο βαθμό που τα μέλη της οικογένειας είχαν συχνά πονοκέφαλο, πονόλαιμο και τσούξιμο στα μάτια.
 
Οι Χάλοουιτς χρησιμοποίησαν ήδη την αποζημίωση που έλαβαν για να μετεγκατασταθούν. Στο πλαίσιο της ίδιας εξωδικαστικής συμφωνίας, όμως, δεσμεύτηκαν ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν θα αναφερθεί στην υπόθεση «με απολύτως κανέναν τρόπο».
 
«Γνωρίζουμε ότι βάζουμε την υπογραφή μας συμφωνώντας να παραμείνουμε για πάντα σιωπηλοί, όμως πώς κάτι τέτοιο στερεί από τα ανήλικα παιδιά μας τα δικαιώματά τους;» ρώτησε η Στέφανι Χάλοουιτς το δικαστή, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Η κόρη μου γίνεται σήμερα 7 ετών και ο γιος μου είναι 10».
 
Η ερώτηση έμεινε αναπάντητη από το δικαστήριο. 


Πηγή/φωτό: Τvxs