ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

H ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

gto - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

gto - Σόλων ΜΚΟΤο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτερη δικαστική αρχή της Γαλλίας, ακύρωσε σήμερα την απαγόρευση καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού MON810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto.

H απαγόρευση καλλιέργειας του συγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου οργανισμού στη Γαλλία είχε αρθεί και το 2011 λόγω απουσίας νομικής βάσης, όμως η κυβέρνηση της χώρας τον Μάρτιο του 2012, είχε μπλοκάρει και πάλι την εταιρεία απαγορεύοντάς της ξανά να καλλιεργήσει το ΜΟΝ810 σε γαλλικά εδάφη.


«Εφαρμόζοντας τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας της 16ης Μαρτίου 2012», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται εξάλλου ότι το μέτρο της απαγόρευσης της καλλιέργειας δεν μπορεί να ληφθεί από ένα μεμονωμένο μέλος της ΕΕ παρά μόνο εφόσον πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων ή των ζώων.

Νωρίτερα, μιλώντας για το θέμα αυτό στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αποφασίζει εάν είναι δυνατόν ή όχι να απαγορευτούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί αλλά απλώς εξετάζει εάν η απαγόρευση είχε νομική βάση. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που ακυρωνόταν η απόφαση του 2012, η κυβέρνηση θα έπαιρνε νέα μέτρα για να απαγορεύσει το MON810 στη Γαλλία.

Το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Monsanto είναι το μοναδικό γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται στην Ευρώπη, αφότου ο γερμανικός κολοσσός BASF εγκατέλειψε το σχέδιο να καλλιεργήσει σε χώρες της ΕΕ τις γενετικά τροποποιημένες πατάτες Amflora.

Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία) απαγορεύει την καλλιέργεια του ΜΟΝ810 από το 2008.

Επιτρέπει όμως την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων που προορίζονται για ζωοτροφή και για τον αγροτοβιομηχανικό τομέα.


Πηγή/φωτό: Tvxs