ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΛΥΣΑΝ ΤΟΝ ΓΡΙΦΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ (του Γιάννη Δεβετζόγλου)

cat - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

cat - Σόλων ΜΚΟΤον μηχανισμό του οργανισμού που πυροδοτεί σε κάποιους ανθρώπους αλλεργία στις γάτες, βρήκαν βρετανοί επιστήμονες. 
Η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης προληπτικής θεραπείας ή ακόμη και εμβολίου.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ αναγνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, «αισθάνεται» τα αλλεργιογόνα που έχει η γάτα και αμέσως εκδηλώνει συμπτώματα, όπως φτάρνισμα, καταρροή και τσούξιμο στη μύτη και βήχα.


Στο πλαίσιο των ερευνών, οι ειδικοί ανέλυσαν πρωτεΐνες από διάφορα σημεία του τριχώματος της γάτας που είναι και το πιο συχνό σημείο παρουσίας αλλεργιογόνων στις γάτες. 

Αυτό που βρήκαν είναι ότι το αλλεργιογόνο που διαθέτει η γάτα, ενεργοποιεί στον άνθρωπο μία συγκεκριμένη αντίδραση, η οποία γίνεται και όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με μία κοινή βακτηριακή τοξίνη. 
Και αυτό είναι που τελικά προκαλεί υπερβολική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσολογική ανταπόκριση) και δημιουργεί τα συμπτώματα της αλλεργίας. 

«Η αλλεργία που προκαλεί η γάτα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει. Κι αυτό διότι τα μόρια που αφήνει μέσα σε κάθε σπίτι, έχουν την ιδιότητα να κολλάνε στο πάτωμα, σε τοίχους, σε ταβάνια και έπιπλα. Επίσης, ακόμη και να απομακρυνθεί η γάτα από ένα σπίτι, αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να προκαλούν αλλεργική αντίδραση σε ανθρώπους, για αρκετά χρόνια ακόμη…» εξηγεί ο Μόρεν Τζένκινς, ειδικός κλινικός ανοσολόγος από τη Βρετανία. 

«Γι’ αυτό και τα νέα επιστημονικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Εκτιμώ ότι θα ενισχύσουν και θα επιταχύνουν την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίου ή θεραπείας», εξηγεί ο ίδιος. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Immunology.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Πέντε χρόνια διαρκεί η διαθέσιμη θεραπεία 
Σε περιπτώσεις ατόμων που είναι αλλεργικά σε μια μόνο ουσία, είναι δυνατή η δραστική μείωση των συμπτωμάτων με τη μέθοδο της απευαισθητοποίησης. 
Η διαδικασία συνίσταται στην ελεγχόμενη χορήγηση του αλλεργιογόνου παράγοντα με ενέσεις, προκειμένου το ανοσοποιητικό σύστημα να «συνηθίσει» σε αυτόν και να σταματήσει να του επιτίθεται (ανοσοθεραπεία). 

Συνήθως χρειάζεται μία δόση κάθε εβδομάδα για διάστημα ορισμένων εβδομάδων ή και μηνών, ανάλογα με την περίπτωση, και στη συνέχεια, μία δόση το μήνα. 
Η απευαισθητοποίηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι 5 χρόνια. 

Η ανταπόκριση αυτή διαφοροποιείται σημαντικά από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.


Γιάννης Δεβετζόγλου
Πηγή/φωτό: Τα Νέα