ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ” ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

aisio - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

aisio - Σόλων ΜΚΟΠιο αισιόδοξοι –παρά την κρίση- εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ενώ μόλις οι μισοί στις 28 χώρες «εντυπωσιάζονται» από το ευρώ.  Στην έρευνα συμμετείχαν 32,694 άτομα, από ενταγμένα και υπό ένταξη κράτη-μέλη, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων που έδωσαν από τις 10 έως τις 26 Μαΐου του 2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, έξι στους δέκα κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αισθάνονται Ευρωπαίοι και θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα δικαιώματά τους, ωστόσο μόλις το 46% γνωρίζει ποια είναι αυτά τα δικαιώματα. Το 2013 έχει ονομαστεί ως Ευρωπαϊκή Χρονιά Πολιτών, ένα έτος δηλαδή που είναι αφιερωμένο στο να βελτιωθεί η γνώση που έχουν οι κάτοικοι της ΕΕ για τα δικαιώματά τους.


Το Ευρωβαρόμετρο αποκαλύπτει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν τα δικαιώματά τους το πιο θετικό αποτέλεσμα της Ε.Ε.. Σχεδόν έξι στα 10 άτομα θεωρούν την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών ως το πλέον θετικό «αγαθό».

Παρά την κρίση, αυτοί που λένε ότι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ είναι περισσότεροι από αυτούς που είναι απαισιόδοξοι, στις 19 από τις 28 χώρες, ενώ η απαισιοδοξία για τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας φαίνεται πως μειώνεται. Περίπου 7 στους δέκα Ευρωπαίους (67%), με την πλειονότητα στα κράτη-μέλη, λένε πως η «φωνή» της Ευρώπης έχει παγκόσμια απήχηση. 

Αναφορικά με το κοινό νόμισμα, το 51% των Ευρωπαίων τάσσονται υπέρ του ευρώ, με αυτούς που ζουν σε χώρες της ευρωζώνης να στηρίζουν το ευρώ περισσότερο (ποσοστό 62%). Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του κοινού νομίσματος (μεταξύ 68% και 77%) καταγράφονται σε τέσσερις από τις πέντε χώρες που εντάχθηκαν τελευταίες στην ΕΕ, δηλαδή την Εσθονία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.


Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι

Σχετικά άρθρα