ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ ΙΔΙΩΤΩΝ (του Σάκη Αποστολάκη)

skouries - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

skouries - Σόλων ΜΚΟΑπαλλοτριώσεις στις Σκουριές
Η κυβέρνηση βαφτίζει «κοινωφελή σκοπό» την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, την ανάγει σε «δημόσιο συμφέρον» και αρπάζει τη γη κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής και της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Ορους, που βρίσκονται μέσα στην έκταση που δωρήθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός» και στην Eldorado Gold για την εξόρυξη.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι οι μοναχοί της Ι.Μ. Ιβήρων, στους οποίους οι δύο εταιρείες είχαν προτείνει χρονομίσθωση των 900 στρ. της μονής, χωρίς να χαθούν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματά τους, αλλά τώρα την αρπάζουν.


Οι δικηγόροι των ιδιοκτητών και της Ι.Μ. Ιβήρων προτίθενται να προσφύγουν νομικά κατά της ερμηνείας του όρου «κοινωφελής σκοπός» και του «δημόσιου συμφέροντος» της επένδυσης. Με την κατασκευή φράγματος ύψους 159 μ. στο ρέμα Λοτσάνικο, στα συνολικά 1.000 στρ. που απαλλοτριώνονται θα δημιουργηθεί χώρος απόθεσης αποβλήτων εμπλουτισμού, που θα δεχθεί 23,5 εκατ. τόνους βιομηχανικών αποβλήτων από το μεταλλείο των Σκουριών.

Σύμφωνα με το δικηγόρο Αλέξη Αδαμίδη, εκπρόσωπο μερικών εκ των ιδιοκτητών, με τις νέες διατάξεις του νόμου το κράτος μπορεί να εξαγοράσει ιδιωτικές εκτάσεις, δασικές ή μη, και να τις παραχωρήσει για τον όποιο κοινωφελή σκοπό. Ομως, επισημαίνει, κοινωφελής σκοπός είναι η ανέγερση σχολείων, νοσοκομείων, η κατασκευή δρόμων και γεφυρών. «Η κυβέρνηση κάνει διασταλτική ερμηνεία του όρου “κοινωφελής σκοπός”, τον ανάγει σε “δημόσιο συμφέρον”, που είναι ευρύτερος όρος, με τη δικαιολογία ή αιτιολογία ότι η παραχώρηση των ιδιοκτησιών σε ιδιώτη για την εφαρμογή της επένδυσης -όπως αυτοί την εννοούν- προάγει το δημόσιο συμφέρον διά της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και των φόρων που θα εισπράξει το κράτος», υπογραμμίζει ο Α. Αδαμίδης. Οσον αφορά τη φορολογία των εργαζομένων, υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με ερώτηση στη Βουλή της βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινας Χαραλαμπίδου- πολλοί από αυτούς θα αμείβονται από το Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και ότι όχι μόνο δεν θα φορολογούνται, αλλά η Eldorado Gold θα επιδοτείται για την κατάρτιση που θα τους προσφέρει.

Αιφνιδιασμένοι και ενοχλημένοι είναι οι Ιβηρίτες μοναχοί. Με τη χρονομίσθωση, θα έπαιρναν πίσω τη γη τους σε 20-30 χρόνια, ύστερα από αποκατάσταση, χωρίς να χάσουν τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Υστερα από αυτή την πρόταση, και ενώ είχε σημειωθεί διαμαρτυρία των κατοίκων με αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο Αγιον Ορος, τον περασμένο Ιανουάριο, οι Ιβηρίτες μοναχοί διεμήνυσαν προς όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πώληση ή οποιαδήποτε άλλη διαπραγμάτευση αν δεν λυθεί πρώτα το πρόβλημα της διχόνοιας και της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των κατοίκων που τάσσονται υπέρ και κατά της εξόρυξης και δεν επικρατήσει και πάλι η ειρήνη και η ομόνοια μεταξύ τους.

Αλλά τώρα βλέπουν ότι τους αρπάζουν αιφνιδιαστικά την έκταση. «Αλλο η χρονομίσθωση ή η παραχώρηση και άλλο η αναγκαστική απαλλοτρίωση», επισημαίνουν, και ανέθεσαν στους νομικούς συμβούλους τους να διαπιστώσουν σε ποιους νόμους βασίζεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση και αν μπορεί τόσο εύκολα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση αγιορειτικής περιουσίας.

Σύμφωνα με τον Α. Αδαμίδη, με το νέο νόμο, η «Ελληνικός Χρυσός» και η Eldorado Gold μπορούν να ξεκινήσουν έργα στη συγκεκριμένη έκταση, πριν καν ολοκληρωθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση, με μια απλή αίτηση στο αρμόδιο Εφετείο. Οπως τονίζει, η διαδικασία αυτή μπορεί να πληγεί με την κατάθεση ασφαλιστικών. «Νομικά υπάρχουν πολλές ελπίδες. Ομως, όπως ξέρουν όλοι, το θέμα είναι πολιτικό», καταλήγει.

Σάκης Αποστολάκης s.apostolakis@eleftherotypia.net

Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία