1

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΤΟ “ΚΛΕΙΣΙΜΟ” ΤΗΣ ΚΑΝΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ

Η Γερμανία είναι το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστήριξε περισσότερο από κάθε άλλο στη Γηραιά Ήπειρο την ανάπτυξη των ΑΠΕ και ιδίως των φωτοβολταϊκών και των αιολικών.

Ορισμένες από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν είχαν δομικό και μόνιμο χαρακτήρα. Άλλες σχεδιάστηκαν με τη λογική της προσωρινής υποβοήθησης του κλάδου της ανανεώσιμης ενέργειας στα πρώτα του βήματα ώστε να τον καταστήσουν ανταγωνιστικό προς τα ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, οι πολιτικές ενίσχυσης των ΑΠΕ στη Γερμανία οδεύουν στο τέλος τους. Όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Πήτερ Άλτμαγιερ, η κυβέρνηση θα σταματήσει να επιδοτεί την ηλιακή ενέργεια ως το 2018 το αργότερο καθώς θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 52 Γιγαβάτ εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος.

Χάρη στο σύστημα των εγγυημένων τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, η Γερμανία αναδείχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη της ηλιακής αγοράς. Σε αυτό συνετέλεσε και η μείωση των τιμών του εξοπλισμού λόγω του ασιατικού ανταγωνισμού.

Ωστόσο η εκρηκτική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη Γερμανία δεν ήρθε δίχως κόστος για τους καταναλωτές, αλλά και “σκοτεινά” σημεία.

Από τη μια πλευρά τα γερμανικά νοικοκυριά επωμίστηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για να στηριχθεί η άνοδος των φωτοβολταϊκών με το σύστημα των εγγυημένων τιμών.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλες γερμανικές εταιρείες και ιδίως ενεργοβόρες χαλυβουργίες, υαλουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες και εταιρείες κατασκευής χημικών και δομικών υλικών χαίρουν ευνοϊκής μεταχείρισης με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διατάξει έρευνα στον νόμο για τις ΑΠΕ στη Γερμανία καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι η ευνοϊκή μεταχείριση ορισμένων εταιρειών αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Χωρίς να παραθέτει τις πηγές του το περιοδικό αναφέρει ότι του θέματος έχουν επιληφθεί νομικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες κατόπιν εντολής του Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

 

Πηγή/φωτό: Econews