1

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Η πολιτεία του Γκουγιαράτ στην δυτική Ινδία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη περιοχή του κόσμου η οποία θα καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών τόσο μεγάλου πληθυσμού (60 εκατ.) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Η πλήρης χαρτογράφηση της «μόλυνσης», η δημιουργία νέων δασών και η αναδάσωση άλλων αποτελούν επιπλέον στόχους ενός περιβαλλοντικού προγράμματος, το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικά φιλόδοξο, αλλά όχι και μη εφικτό.


Καλύπτοντας τη δυτικότερη επικράτεια της Ινδίας, η περιοχή με έκταση μιάμιση φορά μεγαλύτερη της Ελλάδας (196.000 τ.χλμ.) και πληθυσμό που υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια, έχει αρχίσει από το 2009 να σχεδιάζει και σταδιακά να θέτει σε εφαρμογή ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Οι δημοτικές αρχές της πόλης Σουράτ, με πληθυσμό περίπου 2,5 εκ. κατοίκους, έχουν ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις οροφές μεγάλων κτιρίων της πόλης. Ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα 3 έτη, να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε 50 δημόσια και περίπου 500 ιδιωτικά κτίρια στην πόλη, ώστε η ινδική μεγαλούπολη να φτάσει καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 30% των ενεργειακών της αναγκών.

Η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις να γίνει μέσα σε 7 χρόνια, έχοντας όμως στο διάστημα αυτό βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, η οποία για μεγάλο διάστημα του χρόνου ζει σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου.
Καθώς το κόστος κατασκευής των φωτοβολταϊκών συστημάτων μειώνεται σταθερά και η αποδοτικότητά τους μέσω των νέων τεχνολογιών αυξάνεται, η χρησιμοποίησή τους αποδεικνύεται με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο συμφέρουσα.

Το πρόγραμμα όμως επεκτείνεται και στον πενταπλασιασμό της παραγωγής αιολικής ενέργειας, με στόχο την αύξηση από 1300 σε 8000 ΜW μέσα στα αμέσως επόμενα έτη.

Στα πλαίσια του προγράμματος μάλιστα η πολιτειακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την δημιουργία δασικών εκτάσεων σε μέχρι πρότινος αχρησιμοποίητες περιοχές και την αναδάσωση κατεστραμμένων δασών.

Η κυβέρνηση της πολιτείεας στοχεύει στην πλήρη χαρτογράφηση της «μόλυνσης» σε ολόκληρη την πολιτεία, είτε πρόκειται για αστικές και ημιαστικές περιοχές, είτε για υπαίθριες και δασικές. Με την λεπτομερή χαρτογράφηση στοχεύεται η υιοθέτηση των αποδοτικότερων για την κάθε περιοχή –ανάλογα με τις συνθήκες- μέτρων και πολιτικώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής του Γκουγιαράτ (μία μόλις από τις 4 κρατικές περιφέρειες στον πλανήτη που διαθέτουν ανάλογο τμήμα), «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ριζωμένη στην Ινδική κουλτούρα».
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Γκουγιαράτ είναι όχι μόνο καινοτομικές, αλλά και εξαιρετικά σημαντικές για το σύνολο της χώρας, καθώς η πολιτεία εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 20-30% των συνολικών εκπομπών ρύπων ολόκληρης της Ινδίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως να μην έχει τόση σημασία αν το Γκουγιαράτ επιτύχει τους στόχους του, όσο το γεγονός ότι μία τόσο μεγάλη πληθυσμιακά περιοχή δίνει ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής στο παρόν για το μέλλον.


Πηγές: Gujarat GovernmentIndia Forests & Environment DepartmentAsia Climate Change News
Χάρτης: Το Γκουγιαράτ στην Ινδική επικράτεια, wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

29 Ioυνίου 2013