1

AΔΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ (του Νίκου Ρούσση)

ΜΜΕ και χρηματοπιστωτικό σύστημα διασύρουν κράτη και λαούς

Εύλογα ερωτήματα για το γιατί «σύρθηκε» η Κύπρος στον έλεγχο της τρόικας, με την κατηγορία ότι αποτελούσε πλυντήριο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, προκαλεί η έκθεση της ομάδας καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πρώτον, διότι η σχετική έκθεση παραδόθηκε στο Eurogroup και στα μέλη της τρόικας στις 24 Απριλίου 2013, προκειμένου να βοηθηθούν στη λήψη απόφασης σχετικά με το αίτημα χορήγησης βοήθειας στην Κύπρο από την Ευρωζώνη.

Δεύτερον, διότι στην έκθεση «ομολογείται» ότι οι κυπριακές αρχές είχαν λάβει μια σειρά νομοθετικών και άλλων μέτρων, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) και τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τρίτον, διότι χαρακτηρίζεται ορθή η πολιτική της καθιέρωσης προληπτικών απαιτήσεων των κυπριακών τραπεζών έναντι των πελατών τους, που, όπως τονίζεται, είχε καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις κυπριακές αρχές.

Τέταρτον, διότι χαρακτηρίζονται θετικά τα υψηλά πρότυπα της γνώσης και της εμπειρίας που είχαν τα τραπεζικά στελέχη στην Κύπρο για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τρομοκρατίας.

Και, πέμπτον, διότι στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρύσει η Κυπριακή Δημοκρατία (περίπλοκες εταιρικές δομές, τραστ, διασυνοριακές συναλλαγές κ.ά.) δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της κυπριακής οικονομίας, αλλά μπορεί να βρεθεί και στα τραπεζικά συστήματα παγκοσμίως.


Νίκος Ρούσσης sisour@orange.fr
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Φωτό: wikipedia