ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΑΝΘΡΑΚΑ: 22.300 ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

thanatoi anthrakas evropi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

thanatoi anthrakas evropi - Σόλων ΜΚΟΗ ρύπανση του αέρα από τις 300 μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στην Ευρώπη προκαλεί 22.300θανάτους ετησίως και κοστίζει σε εταιρείες και κυβερνήσεις δισεκατομμύρια ευρώ για αναρρωτικές άδειες και θεραπείες.
Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα για τις επιπτώσεις της καύσης άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης για λογαριασμό της Greenpeace. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι άλλοι 2.700 άνθρωποι ετησίως ενδέχεται να πεθάνουν πρόωρα ετησίως αν κατασκευαστούν τα 50 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στην Ευρώπη, που ακόμα βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού.

Από την ανάλυση των εκπομπών προκύπτει ότι η ρύπανση του αέρα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε άνθρακα ενοχοποιείται για περισσότερους θανάτους στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τσεχία, συγκριτικά με τα τροχαία ατυχήματα.

Στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα και ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι το ίδιο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Πολωνίας έχουν τις χειρότερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στα κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Οι εκπομπές αιθάλης και σκόνης από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα είναι, σε συνδυασμό με τα καυσαέρια, οι κυριότεροι παράγοντες σωματιδιακής ρύπανσης, κατά την οποία μικροσκοπικά σωματίδια διεισδύουν στα πνευμόνια και το αίμα.

Η ρύπανση του αέρα προκαλεί εμφράγματα, καρκίνο των πνευμόνων, άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Οι 300 μεγαλύτερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη παράγουν περίπου το ¼  της συνολικής ενέργειας που παράγεται στην ΕΕ, ωστόσο ευθύνονται για το 70% των εκπομπών διοξειδίου του θείου και το 40% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.


Πηγή/φωτό: Εconews