1

Η.Π.Α.: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ

Μέχρι πρόσφατα τα εκατομμύρια των προσφύγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής προέρχονταν από χώρες του Τρίτου και του Τέταρτου Κόσμου προς τις αναπτυσσόμενες ή τις ανεπτυγμένες.
Τώρα, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής αρχίζει να δημιουργεί τους πρώτους πρόσφυγες και στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στην Αλάσκα, όπου μεγάλο μέρος των ακτών αρχίζουν να διαβρώνονται με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον κατάλληλες προς κατοίκηση.

Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας έχει επιταχύνει την διάβρωση μεγάλου μέρους των ακτών της βορειότερης πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πολλοί κάτοικοι παραθαλάσσιων οικισμών πρέπει τώρα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς οι περιοχές που ζούσαν μέχρι τώρα καθίστανται ακατάλληλες προς κατοίκηση λόγω της διάβρωσης.

Η Αλάσκα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί την πλέον “χτυπημένη” από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής περιοχή των Η.Π.Α. Σύμφωνα με τα στατιστικά αρχεία θερμοκρασιών της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας της χώρας, κατά τις τελευταίες 5 δεκαετίες η μέση αύξηση της θερμοκρασίας της ήταν διπλάσια της αντίστοιχης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η διάβρωση επιτείνεται καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών λοιώνουν στρώματα παγοκαλύματος που «ένωναν» μέχρι τώρα τα εδάφη. Επιπλέον οι περισσότερες και πιο έντονες καταιγίδες συμβάλλουν στην διάβρωση των παραλίων εδαφών, στα οποία ζουν το 90% του συνολικού πληθυσμού της Αλάσκα. Η παρακάτω φωτογραφία, από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Αλάσκα, δείχνει τις ακτές του οικισμού Κιβαλίνα, για τον οποίο σχεδιάζεται η μεταφορά του.

Το χωριό Κιβαλίνα για το οποίο ήδη υπάρχουν σχέδια αλλαγής της τοποθεσίας του. Πηγή: http://www.climatechange.alaska.gov/Πηγή: Alaska Government

Σύμφωνα με στοιχεία του National Snow & Ice Center, το παγοκάλυμα που ήταν άλλοτε μόνιμο  έχει υποχωρήσει ολοκληρωτικά σε ολόκληρη την νότια ακτή της πολιτείας, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά σε ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης επιφάνειάς της. Για τις παραλιακές κατοικήσιμες ζώνες το πρόβλημα εκτείνεται σχεδόν σε ολόκληρη την πολιτεία, ακόμα και σε εκτάσεις αρκετά βόρεια. Έως τώρα οι οικισμοί και χωριά με σοβαρό πρόβλημα εκτιμούνται σε 160-180. Καθώς όμως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής εντείνεται, η καταστροφή μοιάζει να μην έχει επιστροφή, ιδίως για απομακρυσμένες ιθαγενείς κοινότητες ξεχασμένες όχι μόνο από την κεντρική εξουσία στην Ουάσινγκτον, αλλά και την πολιτειακή στο Άνκορεϊτζ.

Την στιγμή που μικρές κοινότητες προσπαθούν να προφυλάξουν το στερεό έδαφος με τη δημιουργία προτειχισμάτωνη εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας αντίστοιχων έργων που θα κρατήσουν βιώσιμες τις περιοχές εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως ακριβή, εξαιτίας της θέσης της Αλάσκας αλλά και του μικρού χρόνου που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κατασκευαστές λόγω του πολύ σύντομου καλοκαιριού.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της πολιτείας, ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται η ολοκληρωτική μεταφορά τριών οικισμών.

Έτσι, οι κάτοικοι της Αλάσκα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της εγγύτητάς της περιοχής τους στην Αρκτική, γίνονται οι πρώτοι του δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου που εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν, όπως έχουν ήδη κάνει και κάνουν εκατομμύρια ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική.  


Πηγές: GuardianAlaska Government – Climate Change In AlaskaΕPA

Χάρτης: Η Αλάσκα στη βόρεια Αμερική, wikipedia

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

21 Μαΐου 2013