ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (της Κατερίνας Κανόνη)

biodiversity climate change - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

biodiversity climate change - Σόλων ΜΚΟΠάνω από τα μισά κοινά φυτά και το ένα τρίτο των ζώων θα υποστούν δραματική μείωση αυτό τον αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο East Anglia και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change. Η έρευνα συμπεριέλαβε 50.000 κοινά είδη από όλο τον κόσμο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως πάνω από τα μισά φυτά και το ένα τρίτο των ζώων θα χάσει πάνω από το μισό τους κλιματικό εύρος μέχρι το 2080 εάν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί και να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.


Μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται να διατρέχουν τα φυτά, τα ερπετά και τα αμφίβια, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Κεντρική Αμερική, την περιοχή του Αμαζονίου και την Αυστραλία, ενώ μεγάλη απώλεια φυτών αναμένεται στη Βόρεια Αφρική, την Κεντρική Ασία και την Νότιο-ανατολική Ευρώπη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο τη θερμοκρασία όσο και τις καταγραφές βροχοπτώσεων στους οικοτόπους που ζουν αυτά τα είδη και χαρτογράφησαν τις περιοχές που θα παραμείνουν κατάλληλες για αυτά μετά από διάφορα σενάρια κλιματικής αλλαγής. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν δεν υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η παγκόσμια θερμοκρασία το 2100 ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα και κατά 4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή. Στο σενάριο αυτό, γύρω στο 34% των ζώων και ένα 57% των φυτών θα χάσει πάνω από το μισό του σημερινού του οικοτόπου.

Αν όμως ληφθούν μέτρα άμεσα, τότε οι απώλειες θα μπορούσαν να μετριαστούν ακόμα και κατά 60% και να δοθούν γύρω στα 40 χρόνια περιθώριο στα είδη να προσαρμοστούν. Και αυτό γιατί ο μετριασμός θα επιβραδύνει και τελικά θα σταματήσει την άνοδο των παγκόσμιων θερμοκρασιών περισσότερο από δύο βαθμούς.

Σύμφωνα με τη Δρ. Rachel Warren από το Πανεπιστήμιο East Anglia, «η κλιματική αλλαγή θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό την ποικιλότητα ακόμα και των πιο κοινών ειδών που συναντάμε σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η απώλεια της παγκόσμιας βιοποικιλότητας θα εξασθενίσει σημαντικά τη βιόσφαιρα και θα προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στο οικοσύστημα.»

Αντίκτυπος θα υπάρχει όμως και στον άνθρωπο καθώς αυτά τα είδη είναι πολύ σημαντικά για πράγματα όπως ο καθαρισμός του νερού και του αέρα, ο έλεγχος των πλημμυρών, ο κύκλος των θρεπτικών ουσιών και ο οικο-τουρισμός.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, την αρχική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Climate Change (στα αγγλικά): http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate1887.html

Πηγές: UEABBC

Κανόνη Κατερίναk.kanoni@eleftherotypia.net

Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία