1

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ… ΕΦΤΑΣΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝΩΓΕΙΟ

preveza-village«Είμαστε το πιο ορεινό χωριό του Νομού Πρέβεζας – 1200 μέτρα υψόμετρο – με ξηρό και υγιεινό κλίμα και το μοναδικό στην Ελλάδα που στερείται το αγαθό του νερού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να είναι σε απόγνωση και να αναζητούν, εγκαταλείποντάς το, λύσεις καταστροφικές για τους ίδιους και τα παιδιά τους, σε άλλους τόπους».
Αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα για το χωριό και τις ζωές τους μεταφέρουν οι κάτοικοι του Ανώγειου, στην επιστολή απόγνωσης που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τους βουλευτές του νόμου Πρέβεζας, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. του Δήμου Ζηρού.


«Δεν ζητάμε χάρες, ζητάμε το αυτονόητο, νερό στο χωριό μας» τονίζουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, σημειώνοντας πως πέρασαν δύο χρόνια από την πρώτη κίνηση και τη συλλογή υπογραφών που έκαναν για να υδροδοτηθεί επιτέλους το χωριό τους, και παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Ανώγειο είναι ένα χωριό που ανήκει στον Δήμο Ζηρού και βρίσκεται μέσα σε παρθένα βλάστηση και όμορφες βουνοκορφές. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και διατυπώνουν κραυγή αγωνίας, ότι ο τόπος τους κινδυνεύει να ερημώσει από την έλλειψη του πιο βασικού αγαθού. Στο χωριό ποτέ δεν υπήρξε υποδομή υδροδότησης και οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από στέρνες και δεξαμενές συλλογής των νερών της βροχής.

Ο δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τονίζει ότι το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο τους κατοίκους, αλλά και τη Δημοτική Αρχή, η οποία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης για το έργο υδροδότησης. Όπως λέει ο δήμαρχος, ο στόχος είναι διπλός – δηλαδή να φτάσει νερό στα σπίτια, αλλά και να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτροφών. Ανέκαθεν υπήρχε το πρόβλημα, επισημαίνει ο κ. Γιολδάσης. Πριν από 10 χρόνια, όπως αναφέρει, έγινε μια γεώτρηση, με σχετικά ικανοποιητική ποσότητα νερού σε περιοχή, όμως, έξω από τον οικισμό που δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί.

«Το περασμένο καλοκαίρι – συνεχίζει – κάναμε προσπάθεια μέτρησης νερού και υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των αναγκών. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή συνέταξε μελέτη εσωτερικού δικτύου και όχι κεντρικού αγωγού. Πρόκειται για μία προσπάθεια που απαιτεί χρηματοδότηση και ειδικό πρόγραμμα προς ένταξη».

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες περασμένων δεκαετιών, με την επιστολή τους υπογραμμίζουν: «Εδώ και δέκα χρόνια, καθημερινά, ζητάμε την υδροδότηση του χωριού μας. Όλοι μας τάζουν χωρίς ποτέ να έχει λυθεί το πρόβλημα. Τον τρόπο υδροδότησης τον αφήνουμε σε αυτούς που έχουν γνώσεις, Δήμο – Ι.Γ.Μ.Ε. κ.λπ, που ήδη έχουν συντάξει μελέτες του εσωτερικού δικτύου όσο και της πηγής του νερού».

Στην επιστολή αναφέρουν ακόμη ότι οι φυσικές ομορφιές της περιοχής θα μπορούσαν να δώσουν στο Ανώγειο θέση στον τουριστικό χάρτη της Πρέβεζας. Επισημαίνουν, παράλληλα, πως πάρα πολλοί συντοπίτες τους θα ήθελαν να επιστρέψουν στην γη που τους μεγάλωσε και τους άνδρωσε, να φτιάξουν ξανά το νοικοκυριά τους, τα όμορφα πέτρινα σπίτια τους, που με παράπονο τα κοιτούν ερειπωμένα σε κάθε τους επίσκεψη, όμως το πολύτιμο τούτο αγαθό τους εμποδίζει, παραμένοντας αιχμάλωτοι στις μεγάλες πόλεις εν μέσω κρίσης.

Οι υπογράφοντες ζητούν επιπλέον την επίλυση του θέματος πριν να είναι αργά, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, το χωριό τους, όπως επισημαίνουν. «Ας προωθηθούν επιτέλους σι μελέτες στο ΕΣΠΑ, που συνέταξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ας σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των κατοίκων του Ανωγείου» καταλήγουν.


Πηγή: Το Ποντίκι

Φωτό: Βικιπαίδεια