ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΔΑΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΑΝΕΛ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η Ε.Ε.

dasmoi kinezika fwtovoltaika - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

dasmoi kinezika fwtovoltaika - Σόλων ΜΚΟΤην επιβολή δασμών εισαγωγής στα φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα αποφάσισαν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο συντελεστής φορολόγησης θα ανέρχεται σε 46%, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι δασμοί θα είναι ακόμα υψηλότεροι.

Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Karel De Gucht θα πρότεινε σήμερα στις Βρυξέλλες την επιβολή δασμών εισαγωγής στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών υποστηρίζουν ότι η Κίνα κατέχει πλέον το 80%της αγοράς φωτοβολταϊκών πάνελ στην ΕΕ και την κατηγορούν για αθέμιτο ανταγωνισμό (νταμπινγκ).

Η ΕΕ θέλει μεν να προστατέψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η γερμανική SolarWorld, από την εισαγωγή φθηνών κινέζικων φωτοβολταϊκών, ωστόσο από την άλλη πλευρά χρειάζεται την Κίνα, με την οποία έχει σημαντικές εμπορικές σχέσεις, για να ανακάμψει από την ύφεση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να διερευνά αν η Κίνα εφαρμόζει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τον Σεπτέμβριο, μετά από καταγγελία Γερμανών και Ιταλών κατασκευαστών που υποστηρίζουν ότι οι Κινέζοι παραγωγοί επιδοτούνται να παράγουν σε 20πλάσιο βαθμό από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας τους.

Επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΕ για το θέμα αναμένονται τον Ιούνιο, μετά την ολοκλήρωση των ερευνών σχετικά με την υπόθεση.


Πηγή/φωτό: Εconews

Σχετικά άρθρα