1

ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΤΕΙΧΗ ΚΑΙ ΦΡΑΧΤΕΣ

Ζούμε σε έναν κόσμο διαχωριστικών τειχών, φραχτών και αυστηρά επιτηρούμενων συνοριακών γραμμών χιλιάδων χιλιομέτρων. Η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και εκ των βασικών -κάποτε- επιχειρημάτων του καπιταλισμού, είναι αυστηρά επιλεκτική και ελεγχόμενη στη νέα τάξη πραγμάτων. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την ακμάζουσα πολιτική ανέγερσης τειχών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν να ελέγξουν την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τα εδάφη τους, με την πρακτική της ανέγερσης διαχωριστικών ορίων (τειχών, φρακτών), την δρακόντεια φύλαξη και την ανηλεή καταστολή εναντίον όσων προσπαθούν να περάσουν από τη μία χώρα στην άλλη.

Ο σχεδιασμός και η ανέγερση τειχών αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια, αντίστοιχα με τις οικονομικές ανισότητες στον πλανήτη, εξυπηρετώντας την αύξηση της ξενοφοβίας και τη χρησιμοποίησή της από τα κέντρα αποφάσεων ως βασική αιτία και αφορμή για τη δημιουργία του –τόσο πολύτιμου για τις εξουσίες- φόβου.

Με αφορμή το φωτογραφικό αφιέρωμα που έκανε η ιστοσελίδα Global Research σε κάποια από τα δεκάδες τείχη που χωρίζουν χώρες, ανθρώπους και ιδέες, επιχειρούμε μια συνοπτική παρουσίαση κάποιων εκ των σημαντικότερων διαχωριστικών τειχών του πλανήτη, τα οποία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με αλματώδεις ρυθμούς.

 

 

Ισραήλ-Παλαιστίνη-Συρία
Το Τείχος της Δυτικής Όχθης, κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης, αποτελεί και το πλέον γνωστό τείχος του πλανήτη τα τελευταία έτη μαζί με τον τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. 
Με κύριο σκοπό την οικονομική ασφυξία της Δυτικής Όχθης και τον ολοκληρωτικό στρατιωτικό έλεγχο επί των Παλαιστινίων που ζουν σε αυτή, το τείχος ξεσήκωσε τη διεθνή κατακραυγή. Όταν ολοκληρωθεί θα καλύπτει συνολική έκταση 700 χλμ. καθιστώντας τη Δυτική Όχθη μία αποκλεισμένη νησίδα, «ασφαλίζοντας το Ισραήλ από την παλαιστινιακή τρομοκρατία» σύμφωνα με τους υπέρμαχούς του.

Αντίστοιχος αποκλεισμός επιχειρειται και με τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μέσω φράκτη που καλύπτει ολόκληρο το μήκος των συνόρων της με το ισραηλινό κράτος, αφήνοντας μόλις πέντε σημεία διάβασης ανοικτά.

Τείχος υπάρχει και στα υψώματα του Γκολάν με τη Συρία, προς το παρόν μήκους 16 χιλιομέτρων.

Όπως και Τείχος της Δυτικής Όχθης, τα τείχη στη Γάζα και το Γκολάν, είναι χτισμένα σε περιοχές αμφισβητούμενες οι οποίες αποτελούν –θεωρητικά βέβαια- σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του.

Χαρακτηριστικό της “νομιμότητας” των Τειχών αυτών, είναι οι έντονες αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει και εντός του Ισραήλ.

Το “Σινικό Τείχος της Αμερικής”
Ένα επίσης πολύ γνωστό τείχος, είναι ο λεγόμενος Φράχτης” των Συνόρων Μεξικού – Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται βέβαια για ένα τεράστιου μήκους τείχος, χτισμένο στη λογική της “εθνικής ασφάλειας” των γερακιών του Λευκού Οίκου, το οποίο καλύπτει συνολικό μήκος 3.100 χλμ. εκτεινόμενο σε πόλεις, ύπαιθρο, κόβωντας στα δύο μέχρι και παραλίες.

Η λειτουργία και ο κύριος στόχος του τείχους, το οποίο λόγω του μεγέθους του χαρακτηρίστηκε από κάποια ΜΜΕ ως το «Σινικό Τείχος της Αμερικής» φαίνεται να έχει αποτύχει. Η μετακίνηση ανθρώπων από την κεντρική Αμερική στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι δεν έχει μειωθεί λόγω του τείχους, αλλά λόγω της επιδεινούμενης οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Όπως και στην περίπτωση των τειχών του Ισραήλ, το τείχος αυτό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, καθώς παραβιάζει μία σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βασικότερο αυτό της ελεύθερης ανθρώπινης μετακίνησης.

Το τείχος της Ε.Ε.
Σημαντικές, αλλά όχι τόσο μεγάλες –άγνωστο γιατί- αντιδράσεις, ξεσηκώνει εδώ και χρόνια το ηλεκτροφόρο τείχος στις ισπανικές πόλεις Θέουτα και Μελίγια, επί αφρικανικού εδάφους. Οι δύο πόλεις, κτήσεις της Ε.Ε. επί της Αφρικής και νότιο σύνορό της με το Μαρόκο, αποτελούν “επικίνδυνα” σημεία πιθανών περασμάτων για Αφρικανούς μετανάστες, δεδομένο που η Ε.Ε. προσπαθεί να αποκλείσει μέσω του δρακόντεια φυλασσόμενου τείχους. Το ισπανικό τείχος αποτέλεσε σημαντικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης στις αντιδράσεις που είχε ξεσηκώσει η ανέγερση του ελληνικού τείχους στον Έβρο. H E.E. αποτελεί κατατάλλα έναν ορκισμένο υπέρμαχο της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Μαρόκο-Δυτική Σαχάρα
Σχετικά άγνωστο, παραμένει το τείχος που έχει υψώσει από το 1981 το Μαρόκο εντός της Δυτικής Σαχάρας, περιοχής που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την ανεξαρτησία της από το Μαρόκο. Το τείχος, οι εργασίες του οποίου τελείωσαν το 1987, διαχωρίζει τις ελεγχόμενες από το Μαρόκο περιοχές, από τις αντίστοιχες που ελέγχονται από το αυτονομιστικό Μέτωπο Πολισάριο.

Ινδία-Πακιστάν
Η Ινδία έχει χτίσει από το 2004 τείχος μήκους 550 χλμ. στην περιοχή Κασμίρ (διαφιλονικούμενη με το Πακιστάν), το οποίο χωρίζει τις ελεγχόμενες από αυτήν περιοχές του Κασμίρ (Τζαμού Κασμίρ) με τις αντίστοιχες ελεγχόμενες από το Πακιστάν. Το Πακιστάν κατηγορεί την Ινδία ότι θέλει να δημιουργήσει de facto διαχωρισμό της περιοχής, την οποία θεωρεί ότι του ανήκει.

Ταϊλάνδη-Μαλαισία
Στη νοτιοανατολική Ασία, η Ταϊλάνδη χτίζει από το 2007 τείχος στα σύνορά της με την Μαλαισία. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας περιπολούν συνεχώς στο τείχος, το μήκος του οποίου είναι μέχρι τώρα 75 χλμ.

Κράτη του Περσικού Κόλπου
Η Σαουδική Αραβία, έχει ήδη χτίσει δύο τεράστια σε έκταση τείχη, ένα στα σύνορα με το Ιράκ, μήκους 900 χλμ. και ένα υπερσύγχρονο νέο στο νότο εντός των εδαφών της Υεμένης και περιοχών διαβίωσης τοπικών κοινοτήτων, το οποίο στοίχισε 700 εκατομμύρια δολάρια, και έχει ως σκοπό τον περιορισμό της μετακίνησης ανθρώπων από την Υεμένη προς τη Σαουδική Αραβία.

Τα πλούσια πετρελαϊκά κράτη του Περσικού ακολουθούν το σαουδαραβικό παράδειγμα. Το Κουβέιτ ενισχύει το μήκους 215 χλμ. τείχος του στα σύνορα με το Ιράκ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χτίζουν τείχος στα σύνορα με το –φτωχό- Ομάν.

Μποτσουάνα-Ζιμπάμπουε
Η θεωρητικά πλούσια Μποτσουάνα, στον αφρικανικό νότο, ύψωσε ηλεκτροφόρο φράχτη σε καίρια σημεία των συνόρων της με την Ζιμπάμπουε, με πρόσχημα την μη μετάδοση μιας νόσου βοοειδών. Στην πραγματικότητα η Μποτσουάνα δεν θέλει ούτε να σκέφτεται την μετακίνηση ανθρώπων από την Ζιμπάμπουε.

Το τείχος της Κορέας
Η Νότια Κορέα, σε μόνιμη ψυχροπολεμική σχέση με την Βόρεια Κορέα, φέρεται να έχει -υπό πλήρη μυστικότητα και την κάλυψη των δυτικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ- ανυψώσει τείχος κοντά στα σύνορα, από το 1979, μήκους περίπου 240 χλμ. Η ύπαρξη ή όχι του τείχους έχει περάσει στη σφαίρα του αστικού μύθου, καθότι η Νότια Κορέα και χώρες-σύμμαχοι της, όπως οι ΗΠΑ, αρνούνται ακόμα και την ύπαρξή του, αναφερόμενες σε μία σειρά οχυρωματικών αμυντικών έργων, αλλά όχι τείχους. Ένα φιλμ του Ολλανδού Πίτερ Τέτερου και φωτογραφίες που διέρρευσαν από τη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων όμως, μάλλον διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Νότου.

 

 


Πηγές: Global ResearchTime
Φωτογραφίες: Φράχτης ΗΠΑ-Μεξικού, χάρτης με γραμμή Τείχους Ισραήλ-Δυτικής Όχθης, Τείχος της Κορέας, wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

25 Aπριλίου 2013