1

KATA 32% MEIΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ

Όσοι αποφεύγουν το κρέας και το ψάρι, ακολουθώντας αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, μπορούν να μειώσουν δραστικά, κατά το ένα τρίτο (32%), τον κίνδυνο για την καρδιά τους, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες σχετικές μελέτες.

Η μείωση των παραγόντων κινδύνου (επιπέδου χοληστερόλης, πίεσης και βάρους) χάρη στη χορτοφαγία πιστεύεται ότι αποτελεί τη βασική αιτία για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.


Οι ερευνητές μελέτησαν 44.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 15.100 , δηλαδή σε ποσοστό 34%, ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας οι χορτοφάγοι είχαν 32% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν λόγω καρδιολογικού προβλήματος.  Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι οι χορτοφάγοι έχουν γενικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη «κακή» χοληστερόλη (LDL), μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη και συνήθως πιο φυσιολογικό βάρος. Μάλιστα, ακόμη κι αν απομονωθεί ο παράγοντας του βάρους, οι χορτοφάγοι έχουν 28% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιολογικού προβλήματος.

Η εκπρόσωπος του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος σχολίασε: «Η νέα έρευνα υπενθυμίζει ότι πρέπει να προσπαθούμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, είτε αυτή περιλαμβάνει κρέας, είτε όχι. Η επιλογή της χορτοφαγίας στο μενού δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη το σύντομο δρόμο για μια υγιή καρδιά. Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχουν ακόμα άφθονες τροφές κατάλληλες για χορτοφάγους, οι οποίες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη και αλάτι. Αν σκέφτεστε να μεταστραφείτε στη χορτοφαγική δίαιτα, βεβαιωθείτε πως προγραμματίζετε προσεκτικά τα γεύματά σας, ώστε να αντικαταστήσετε τις χαμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, που συνήθως προσλαμβάνετε μέσω του κρέατος».

Πηγή/φωτό: Tvxs