ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟΣ (της Μαρίας Ριτζαλέου)

pineios - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

pineios - Σόλων ΜΚΟ“Κατρακυλάει” η Πίνδος

Κατρακυλά η Πίνδος και απειλεί να εξαφανίσει το Παλαιοχώρι στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Μπάζα, λάσπες και φερτά υλικά έβαψαν κόκκινο τον Πηνειό ποταμό μέχρι τη Λάρισα, ενώ μέσα στο χωριό σπίτια και στάνες είναι αποκομμένα, καθώς οι δρόμοι έχουν φράξει από όγκους χωμάτων και πέτρες.


«’Oλη τη νύχτα ακούγεται μια βοή σαν να περνάει τρένο. Κοιμόμαστε και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Αν θα μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας ή θα βρεθούμε μέτρα παρακάτω, στον δρόμο προς τα γειτονικά χωριά», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παλαιοκάστρου, Χρήστος Τσιάκαλος.

Τρία σπίτια κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί με τα κοπάδια τους στα χαμηλά, αποκόπηκαν και πλέον δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά, ενώ έξι μαντριά έχουν καταπλακωθεί από βράχια. Κάποιοι κάτοικοι προσπάθησαν να φτάσουν στο βουνό και να δουν από πού ξεκινάει η καταστροφή, αλλά δεν τα κατάφεραν. Όπως είπαν, είδαν στο δρόμο νέες πηγές με νερά να αναβλύζουν, κομμάτια του βουνού να έχουν σκάσει και να δημιουργούνται κρατήρες όπως τα ηφαίστεια.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στις έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου και στα πλημμυρικά φαινόμενα που εξακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα.

«Εδώ και 6 μήνες κατεβάζει το βουνό μπάζα, πέτρα, βράχια, λάσπες, φερτά υλικά. Ολα αυτά πέφτουν μέσα στο Παλαιοχώρι, αλλά και στα ποτάμια και καταλήγουν στον Πηνειό, που έχει βαφτεί κόκκινος.

Και σε άλλα χωριά
Η κατάσταση είναι δύσκολη, προς το παρόν δεν μπορούμε να φτάσουμε στα σημεία με τις μεγάλες κατολισθήσεις και αναζητούμε δρόμους μέσα από το δάσος», μας δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας ότι ανάλογα φαινόμενα, με μικρότερες ωστόσο ζημιές παρατηρούνται και στα χωριά του Ασπροποτάμου, την Κρανιά, την Αθαμανία και τη Νέα Πεύκη.

Την Τρίτη γεωλόγοι της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων θα επισκεφθούν το Παλαιοχώρι προκειμένου να μελετήσουν το φαινόμενο και να προτείνουν τρόπους οριστικής αντιμετώπισής του.

Οι πρώτες σκέψεις για πλέγματα ωστόσο εγκαταλείπονται καθώς αποκολλώνται τεράστιοι όγκοι της νοτιοδυτικής Πίνδου, από το βουνό που οι ντόπιοι ονομάζουν Χαλάσματα Γκούρα και είναι αδύνατον να «ντυθεί» με συρματόπλεγμα όλο το βουνό. Τα χιόνια που λιώνουν στα ορεινά σε συνδυασμό με το νερό που κατεβαίνει από τις πηγές κάνουν εξαιρετικά ορμητικά τα νερά των ποταμών της ευρύτερης περιοχής, των παραπόταμων του Πηνειού, αλλά και του Αχελώου.

25 κάτοικοι
Το Παλαιοχώρι, ή Παλιογκορτζιά για τους ντόπιους, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μέτρων κρυμμένο ανάμεσα στον Κόζιακα και στην Πίνδο. Οι περίπου 25 μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται, καθώς επιστρέφουν οι κτηνοτρόφοι που ξεχειμωνιάζουν με τα κοπάδια τους σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Το Παλαιοχώρι βρίσκεται σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα και 22 από το Περτούλι και αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων, βιότοπο της καφέ αρκούδας και αγαπημένο μέρος για τους… σκίουρους.


Μαρία Ριτζαλέου

Πηγή: Έθνος 
Φωτό: www.trikalavoice.gr