1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ – 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Ο μισός πληθυσμός της γης δεν θα έχει επαρκή πρόσβαση σε υδάτινους πόρους έως το 2030, ενώ ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται υγειονομικών εγκαταστάσεων που σχετίζονται με το νερό. Το νερό, αντί να είναι πηγή ζωής, αποτελεί λόγω  συμφερόντων, κακοδιαχείρισης και σπατάλης την μεγαλύτερη αιτία θανάτων στον πλανήτη…

Την ίδια στιγμή η σπανιότητα και ο έλεγχος των υδάτινων πόρων μετατρέπονται σε ακανθώδες γεωστρατηγικό ζήτημα. Ακολουθεί μια σειρά άρθρων, συνεντεύξεων και εισηγήσεων σχετικά με τους υδάτινους πόρους.


Προτάσεις της Μ.Κ.Ο. Σόλων για μία ολοκληρωμένη πολιτική για το νερό

Η πολιτική για το νερό στη βάση της προοδευτικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και συμβατή με τις ευρωπαϊκές, διεθνείς και εθνικές νομικές δεσμεύσεις.
Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα Υδάτινων Πόρων – Η μάστιγα του 21ου αιώνα
Μέχρι να διαβάσετε τις πρώτες γραμμές αυτού του κειμένου, ένα παιδί στον πλανήτη θα έχει πεθάνει εξαιτίας του νερού. 
Το πιθανότερο είναι να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αλλά, ακόμα και να έχει, οι πιθανότητες να είναι καθαρό και κατάλληλο προς χρήση θα είναι και πάλι ελάχιστες… 
Πέραν της γνωστής εδώ και χρόνια έλλειψης υδάτινων πόρων, η  κακή ποιότητα τους, ίσως αποτελεί τη «νέα μεγάλη οικολογική μάχη» της ανθρωπότητας.
Διαβάστε περισσότερα

Σε άμεσο κίνδυνο οι ποταμοί σε παγκόσμιο επίπεδο
Η υποβάθμιση των υδάτων των ποταμών αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα και αποτελεί ένα φαινόμενο που έχει ήδη μεγάλες επιπτώσεις σε τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.  
Οχτώ στους δέκα κατοίκους του πλανήτη ζουν κοντά σε κάποιον ποταμό του οποίου η ύπαρξη κινδυνεύει άμεσα.
Διαβάστε περισσότερα

Αιτία αποσταθεροποίησης και διενέξεων σε παγκόσμια κλίμακα οι υδάτινοι πόροι
Δραματική είναι η κατάσταση σε πάρα πολλές περιοχές τον κόσμο όσον αφορά στην πρόσβαση και στην επάρκεια των πληθυσμών τους σε νερό(…) Δέκα τουλάχιστον κράτη του πλανήτη βρίσκονται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, ενώ πάρα πολλά άλλα και ιδιαίτερα πολυπληθή αντιμετωπίζουν ή πρόκειται άμεσα να αντιμετωπίσουν προβλήματα αποσταθεροποίησης εξαιτίας της έλλειψης νερού ή πρόσβασής σε αυτό.
Διαβάστε περισσότερα

Για το μερισμό του νερού ως πόρου ζωης
Η αναπτυξιακή ιδεολογία που υιοθετήθηκε αρχικά στη Δύση και κατόπιν από ένα όλο και μεγαλύτερο αριθμό κρατών βασίστηκε πάνω στην εσφαλμένη υπόθεση της απειρότητας των φυσικών πόρων, στην υπόθεση της ακόρεστης καταναλωτικής ζήτησης και επιθυμίας των ανθρώπων και στην έμφαση πάνω στην οικονομική στενότητα που υποσκελίζει όλες τις άλλες προτεραιότητες στη χάραξη των πολιτικών.
Διαβάστε περισσότερα

Για μια χούφτα …νερό
Ο μισός πληθυσμός της γης θα έχει ελλιπή ή και καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό έως το 2030.
Διαβάστε περισσότερα

Η Γουόλ Στρητ διψάει για νερό
Οι κερδοσκόποι μπορούν ήδη να ποντάρουν στο χιόνι, τον αέρα και τη βροχή μέσω των σχετικών με τον καιρό Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (future markets), τα οποία πωλούνται και αγοράζονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου.
Διαβάστε περισσότερα

Πιο θανατηφόρα από κάθε μορφή βίας η έλλειψη νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων
Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα νερού και υγειονομικών εγκαταστάσεων είναι υπεύθυνη για τον θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων ετησίως από τους πολέμους ή τις φυσικές καταστροφές.
Διαβάστε περισσότερα

O μεγάλος αποσταθεροποιητής του μέλλοντος
Τα αποθέματα υδάτινων πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι αδύνατο να καλύψουν τις παγκόσμιες ανάγκες έως το 2040, αυξάνοντας την πολιτική αστάθεια και προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας και τροφίμων σε εκτεταμένες περιοχές του πλανήτη.
Διαβάστε περισσότερα

Circulacion_termohalinaΣε περίοδο μαζικής εξαφάνισης εισέρχονται οι ωκεανοί
Οι ωκεανοί του πλανήτη ίσως βρίσκονται στην αρχή μιας μακράς περιόδου μαζικής εξαφάνισης της χλωρίδας και της πανίδας τους, η οποία, όπως αντίστοιχες προϊστορικές περίοδοι, είχε ως αποτέλεσμα την καθολική αλλαγή των συνθηκών ζωής στον πλανήτη. Η θαλάσσια ζωή αρχίζει πια να βρίσκεται αντιμέτωπη με ρυθμούς εξαφάνισης ανάλογους πέντε μεγάλων προϊστορικών περιόδων.
Διαβάστε περισσότερα

21ο Συνέδριο ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο – Το Νερό ως Κοινωνικό Αγαθό 

Παρακολουθήστε ή διαβάστε εισηγήσεις απο το Συνέδριο που διεξήχθη στη Λαμία το Νοέμβριο του 2009

Ελευθερία πρόσβασης στο νερό και ελεύθερη αγορά

Μια συνέντευξη των Oscar Oliveira (επιτροπή για την υπεράσπιση του νερού στην Βολιβία) και Κώστα Αθανασίου στο τηλεοπτικό κανάλι STAR Κεντρικής Ελλάδας (Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα) στον Γιάννη Ζήση με θέμα τον αγώνα που γίνεται στην Βολιβία και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική για την επανάκτηση των κοινών αγαθών, όπως το νερό, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την βιοπικοιλότητα, από τα χέρια των πολυεθνικών εταιριών.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ

Καλές πρακτικές για ορθολογική διαχείριση του νερού
Το πιο κρίσιμο σημείο για το νερό είναι ότι απαιτεί τη προσεχτική καθημερινή μας συμμόρφωση.
Διαβάστε περισσότερα

Καλές πρακτικές για την εξοικονόμηση νερού στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία
Διαβάστε περισσότερα

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στην καθημερινή ζωή
Ο μέσος όρος κατανάλωσης ανά άτομο στις αναπτυγμένες χώρες είναι 150-200 λίτρα νερού την ημέρα, αριθμός υπερβολικός αν σκεφτεί κανείς ότι οι ίδιες ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν ακόμα και με 50 λίτρα ανά ημέρα.
Διαβάστε περισσότερα

Περιοδικό Αειφορία, Νοέμβριος 2009 – Αφιέρωμα στο Νερό


ΜΚΟ Σόλων

22 Μαρτίου 2013