ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΑΛΙΕΙΑ: “¨ΤΕΛΟΣ” ΣΤΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ ΔΙΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

europi psaria - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

europi psaria - Σόλων ΜΚΟΤην απαγόρευση της απόρριψης των “άχρηστων” αλιευμάτων συμφώνησαν την Τρίτη (26/2) στις Βρυξέλλες,  μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ.
Η απόφαση αφορά κυρίως στις μεγάλες αλιευτικές δυνάμεις, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, όπου η πρακτική απόρριψης αλιευμάτων ανθεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.


Στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αλιείας, περίπου το 25% του συνόλου των αλιευμάτων ξαναρίχνονται στη θάλασσα. Αιτίες είτε το μικρό τους μέγεθος, είτε το γεγονός ότι δεν είναι βρώσιμα είτε γιατί το αλιευτικό έχει ξεπεράσει την επιτρεπόμενη αλιεύσιμη ποσότητα.

Η σταδιακή απαγόρευση θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2014 στα πελαγικά είδη όπως η ρέγκα ή το σκουμπρί και από το 2016 στα ψάρια με λευκό κρέας.

Οι εξαιρέσεις αφορούν στα αλιευτικά που δραστηριοποιούνται μακριά από τις ακτές, αλιεύοντας μικτά αποθέματα και σε περιπτώσεις, στις οποίες το κόστος της μεταφοράς των ψαριών στα λιμάνια κρίνεται απαγορευτικό. Τα πληρώματα αυτών των αλιευτικών θα μπορούν αρχικά να απορρίπτουν το 9% των ψαριών, ποσοστό που θα μειωθεί στο 7%.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στις προσπάθειες αναμόρφωσης της αποτυχημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Το σκάνδαλο των απορρίψεων συνεχίστηκε για υπερβολικά πολύ καιρό» σχολίασε στο BBC ο Βρετανός υπουργός Αλιείας Ρίτσαρντ Μπένιον.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του -όπως και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης- θα προτιμούσαν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις.

Για την αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής εκκρεμούν πάντως αρκετές ακόμα αποφάσεις, όπως η μορφή που θα έχουν οι επιδοτήσεις και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τη μείωση των παράπλευρων απωλειών στην αλιεία.

Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα