1

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (του Βασίλη Ιγνατιάδη)

Ηλεκτρονικό μπλόκο από τον “Αρκτούρο”
Σε γκρουπ στο facebook με θέμα τα τσομπανόσκυλα, χρήστες ανεβάζουν φωτογραφίες νεκρών άγριων ζώων και επιχαίρουν για το κατόρθωμά τους, ανταλλάσσοντας εμπειρίες που… αξίζει κανείς να μοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε ηλεκτρονική αγγελία στο διαδίκτυο, χρήστης που κατέχει παράνομα… κατοικίδιο λύκο αναζητά θηλυκή λύκαινα για ζευγάρωμα.


Ο «Αρκτούρος» ανοίγει μέτωπο με τέτοιου είδους πρακτικές και στέλνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα στοιχεία που έλαβε από καταγγελίες υποστηρικτών του, με σκοπό τον έλεγχο, την τιμωρία και την εξάλειψη ανάλογων φαινομένων.

«Είναι αυτές οι 450 αρκούδες, οι 700 λύκοι, τα 600 αγριόγιδα, τα ζαρκάδια, οι βίδρες, οι νυχτερίδες, οι αετοί, τα δελφίνια και άλλα σπάνια είδη που κάνουν την Ελλάδα πλούσια, διαφορετική και σημαντική. Ας μη μας λείψει κανένα κομμάτι ζωής, ούτε απ΄ αυτά που ζημιώνουν καμιά φορά τον άνθρωπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση.

Το Ν.Δ. 86/69 που ισχύει από το 1969 απαγορεύει τον φόνο αρκούδας και λύκου. Η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη θανάτωση αλλά και την έκθεση νεκρών ζώων σε κοινή θέα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του «Αρκτούρου» σε καμία περίπτωση θανάτωσης -απειλούμενου ή μη- ζώου στην Ελλάδα δεν έχει συλληφθεί και τιμωρηθεί ο ένοχος.

Τα δύο τελευταία περιστατικά που στάλθηκαν για έρευνα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ενδεικτικά.

Και γκρουπ
Το πρώτο αφορά το γκρουπ με τίτλο «ΤΣΟΜΠΑΝΟΣΚΥΛΑ-ΗΠΕΙΡΟΣ-ΓΙΔΙΑ-ΠΡΟΒΑΤΑ» στο facebook, στο οποίο έχει αναρτηθεί φωτογραφία νεκρής λύκαινας. Από τα σχόλια των χρηστών προκύπτει ότι το άγριο ζώο θανατώθηκε το καλοκαίρι. Στην ταυτότητα του γκρουπ αναφέρεται ότι τα μέλη του γκρουπ πρέπει απαραιτήτως να ξέρουν από τσομπανόσκυλα και ότι «οι έμποροι τσομπανόσκυλων και οι ψευτοοικολόγοι θα διαγράφονται».

Στη δεύτερη περίπτωση, σε ιστοσελίδα αγγελιών για κατοικίδια ζώα, εντοπίστηκε αγγελία στην οποία ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιου… λύκου (σ.σ. κατά παράβαση της νομοθεσίας), ζητά λύκαινα για ζευγάρωμα. Οπως αναφέρει, μάλιστα, «ο λύκος είναι καθαρόαιμος, δεν αποτελεί ούτε 1% ίχνος σκύλου».

Βασίλης Ιγνατιάδης
Πηγή/φωτό: Έθνος