1

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ… ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

Τα σκυλιά είναι πιο ικανά να αντιλαμβάνονται καταστάσεις από την οπτική γωνία των ανθρώπων απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα: Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου αλλάζει τη συμπεριφορά του όταν αλλάζει και η οπτική γωνία του αφεντικού του…
Συγκεκριμένα, η έρευνα δείχνει ότι, όταν το αφεντικό απαγορεύει στον σκύλο να πάρει φαγητό, εκείνος είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να μην υπακούσει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο σε σχέση με ένα φωτεινό – κάτι που σημαίνει ότι ο σκύλος λαμβάνει υπόψη του πότε ο άνθρωπος μπορεί να δει και πότε όχι.


Την έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Cognition, πραγματοποίησε η Δρ. Τζούλιαν Καμίνσκι από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, παρακολουθώντας 42 θηλυκά και 42 αρσενικά σκυλιά.

Η έρευνα είναι «απίστευτη γιατί υπονοεί πως οι σκύλοι καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι δεν τους βλέπουν, συνεπώς κατανοούν την ανθρώπινη οπτική γωνία», αναφέρει η Δρ. Καμίνσκι σε γραπτή ανακοίνωση. Προσθέτει ότι, αν και πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων νομίζουν ότι τα κατοικίδιά τους είναι έξυπνα και καταλαβαίνουν τους ανθρώπους, αυτό δεν είχε προηγουμένως μελετηθεί από επιστήμονες.

«Οι άνθρωποι διαρκώς αποδίδουν διάφορες ιδιότητες και συναισθήματα σε άλλους ζώντες οργανισμούς. Ξέρουμε ότι ο σκύλος μας είναι έξυπνος ή ευαίσθητος, αλλά αυτό το σκεφτόμαστε εμείς, όχι τα ζώα», επισημαίνει η Δρ. Καμίνσκι.

Πηγή/φωτό: Ημερησία