1

EΡΓΑΣΙΑΚΟ “30ΩΡΟ” ΖΗΤΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

«Θυμίζει αίτημα της δεκαετίας του 70», παρατηρεί το Der Spiegel σχολιάζοντας το μανιφέστο εκατό επιστημόνων, συνδικαλιστών και πολιτικών για εβδομάδα εργασίας 30 ωρών, χωρίς μισθολογικές απώλειες.
Οι χαμηλοί μισθοί, οι συμβάσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου και η έλλειψη εξειδικευμένου εργασιακού δυναμικού τίθενται διαρκώς στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Ωστόσο, για μείωση του χρόνου εργασίας έχει να γίνει λόγος εδώ και πολύ καιρό.

Να όμως που τα πράγματα αλλάζουν και περίπου εκατό εκπρόσωποι της επιστήμης, του συνδικαλισμού και του πολιτικού κόσμου απαιτούν σε διακήρυξή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tageszeitung (taz) του Βερολίνου την καθιέρωση της εβδομάδας εργασίας των 30 ωρών.

«Χρειαζόμαστε ένα συνολικό κοινωνικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου εργασίας.Το θέμα δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον στα όρια της πολιτικής των συλλογικών διαπραγματεύσεων», υποστηρίζει ο ΧάινΓιόζεφ Μπόντρουπ, οικονομολόγος στην «Ανώτατη Σχολή Βεστφαλίας» του Γκελζενκίρχεν. Το κοινωνικό υπόστρωμα του μανιφέστου είναι η υψηλή ανεργία στην Ευρώπη. «Μια υπερπροσφορά εργατικών χεριών στις αγορές εργασίας οδηγεί σε πτώση των μισθών», αναφέρουν οι «100» στη διακήρυξή τους και προσθέτουν ότι δεν επιτρέπεται να επωμίζονται τα βάρη της κρίσης οι μισθωτοί, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, καθώς και οι άνεργοι.

Έκκληση στην Ομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) να ξεκινήσει μια εκστρατεία
Η πρόταση αναφέρεται ρητά στη Γερμανία και στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. «Στα 3 εκατομμύρια των ανέργων θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης 14,7 ωρών την εβδομάδα και οι οποίοι θέλουν να εργασθούν περισσότερο», δηλώνει στην taz ο καθηγητής Μπόντρουπ.

Το σχέδιο που προτείνουν οι «100» προβλέπει τη σταδιακή καθιέρωση της εβδομάδας των 30 ωρών σε έναν χρονικό ορίζοντα κάποιων ετών. Οι υπογράφοντες αναμένουν σαφή αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία θα καρπωθούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να διασφαλιστεί η εξίσωση μισθού. Μάλιστα ο καθηγητής Χάιν-Γιόζεφ Μπόντρουπ απευθύνει έκκληση στην Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) να ξεκινήσει μια στοχευμένη εκστρατεία στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου απασχόλησης. Η πρόταση του Μπόντρουπ μάλλον δεν ενθουσιάζει τo DGB, η ηγεσία του οποίου δεν ξεχνά ότι το Συνδικάτο Μετάλλου (IG Metall) απέτυχε το 2003 παταγωδώς να επιβάλει το «35ωρο» στις περιοχές της ανατολικής Γερμανίας που μαστίζονταν από την υψηλή ανεργία.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Το Ποντίκι από Deutsche Welle