1

ΓΚΑΜΠΟΝ: ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 11.000 ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Πάνω από 11.000 ελέφαντες έχουν σκοτώσει οι λαθροθήρες στο εθνικό πάρκο Minkebe στο τροπικό δάσος της Γκαμπόν από το 2004. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας η λαθροθηρία τροφοδοτείται και ενισχύεται από τη ζήτηση για ελεφαντόδοτο στην Ασία.


Στα πυκνά δάση της κεντρικής Αφρικής εκτιμάται ότι ζουν περίπου 100.000 “ελέφαντες των δασών”, ένα από τα μικρότερα είδη ελέφαντα και “περιζήτητο” από τους εμπόρους ελεφαντόδοντων, όπως αναφέρει η Guardian. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε από την κυβέρνηση της Γκαμπόν, σε συνεργασία με τις οργανώσεις WWF και Wildlife Conservation Society, από το 2004 έχουν σκοτωθεί τα δύο τρίτα των ελεφάντων του εθνικού πάρκου Minkebe.

“Αν αυτή η κατάσταση δεν αντιστραφεί γρήγορα τότε το μέλλον των ελεφάντων στην Αφρική τίθεται σε κίνδυνο”, δήλωσε επικεφαλής του οργανισμού των εθνικών πάρκων της Γκαμπόν.

Η ζήτηση για ελεφαντόδοντο, το οποίο χρησιμοποιείται σε κοσμήματα και διακοσμητικά, συνεχώς αυξάνεται, και μάλιστα με ταχύ ρυθμό, στην Ασία. Οικολογικές οργανώσεις αναφέρουν πως η επέκταση των κινεζικών επενδύσεων στην Αφρική έχει ενισχύσει το φαινόμενο της λαθροθηρίας, καθώς ανοίγει νέες πόρτες για το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου.

Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Γκαμπόν οι λαθροθήρες είναι οπλισμένοι με όπλα μεγάλου διαμετρήματος και αλυσοπρίονα, τα οποία χρησιμοποιούν για να αφαιρέσουν τα ελεφαντόδοντα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν στήσει μυστικά στρατόπεδα μέσα στο τροπικό δάσος, αποφεύγοντας τις περιπολίες των οικοφρουρών που πραγματοποιούντα περιμετρικά του πάρκου.

Οι αρχές επισημαίνουν πως οι περισσότεροι λαθροθήρες προέρχονται από το γειτονικό Καμερούν, ωστόσο δεν λείπουν και τα φαινόμενα διαφθοράς. Πριν από μερικές ημέρες οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν χωροφύλακα, ο οποίος μετέφερε ελεφαντόδοντα με κρατικό όχημα.

Ο Bas Huijbregts επικεφαλής της εκστρατείας της WWF ενάντια στη λαθροθηρία στην περιοχή σημειώνει πως “αν δεν θέλουμε να χάσουμε και τους τελευταίους ελέφαντες της κεντρικής Αφρικής, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παράνομο εμπόριο ελεφάντων ως ένα σοβαρό έγκλημα που διαφθείρει τις κυβερνήσεις και υπονομεύει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια”.

Το 2011 παγκοσμίως κατασχέθηκαν περίπου 40 τόνοι παράνομου ελεφαντόδοντου που αντιστοιχούν σε χιλιάδες νεκρούς ελέφαντες. Τα στοιχεία για το 2012 αναμένεται να είναι αντίστοιχα, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Πηγή/φωτό: Τvxs

Διαβάστε σχετικά: Λαθρεμπόριο ελεφαντόδοντου: χρυσές δουλειές, παραθυράκια και υποκρισία