ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ

Seeds - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Παρακολουθήστε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του δρ. Κώστα Κουτή του Δικτύου Αιγίλοπας, σχετικά με τους νέους κανονισμούς που είναι ουσιαστικά «κομμένοι και ραμμένοι» στα μέτρα των μεγάλων εταιριών οι οποίες στοχεύουν στη μονοπώληση της αγοράς. Το πρόβλημα συμβατότητας όλων και περισσότερων σπόρων, μέσω ενός συνεχώς ασφυκτικότερου πλαισίου κανονισμών οδηγεί σε μία κατάσταση στην οποία ουσιαστικά η πιστοποίηση θα είναι δυνατή μόνο για τους βιομηχανικά παραγόμενους σπόρους. 
Η νομοθεσία έπαψε πλέον να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα καλλιεργητών και καταναλωτών στην ελευθερία χρήσης, στην επιλογή, ανταλλαγή και διακίνηση των σπόρων.


Δείτε επιπλέον τι είπε ο κ. Κουτής στη ΜΚΟ Σόλων, για τις επιπτώσεις που θα έχει η προσπάθεια επιβολής απόλυτου ελέγχου στην παραγωγή και διακίνηση των σπόρων και τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα, μέσω δικτύων, κινημάτων και ανεξάρτητων κινήσεων για την αποτροπή απόλυτου ελέγχου πάνω στο κίνημα της οικολογικής γεωργίας.

O κ. Κουτής σημειώνει επίσης το γεγονός ότι η γεωργία, οδηγήθηκε από το μοντέλο της παραγωγής στο μοντέλο της «επιδότησης». Πολλές πρωτοβουλίες στην επαρχία –και προσφάτως και στις πόλεις- έχουν αναπτυχθεί, με σκοπό την ελευθερία στη διακίνηση και την διανομή των σπόρων.

Η εισήγηση και η συνέντευξη έγιναν στα πλαίσια της ενημερωτικής συζήτησης “Σπόροι & Νομοθεσία στο πλαίσιο της Κρίσης” που οργανώθηκε από τις οργανώσεις Αιγίλοπας και Πελίτι στις 21 Ιανουαρίου 2013, στην Αθήνα.

Κάμερα: Γιώργος Φλώρος
Κείμενο: Άρης Καπαράκης

Σχετικά άρθρα