1

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ Η ΓΑΤΑ (της Ειρήνης Βενιού)

Με δισεκατομμύρια «θύματα» ετησίως σκαρφαλώνει στην κορυφή των… απειλών της άγριας ζωής
Ναζιάρες και χαριτωμένες μεν, επιδέξιοι κυνηγοί δε, σύμφωνα με τα εντυπωσιακά ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων.
Νέα αμερικανική μελέτη κατατάσσει τις ναζιάρες γατούλες στην κορυφή των «απειλών» της άγριας ζωής στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, τα κατά τα άλλα χαριτωμένα τετράποδα, φαίνεται ότι έχουν τεράστιο… φονικό μητρώο, καθώς κάθε χρόνο θεωρούνται  υπεύθυνα για τον θάνατο 1,4-3,7 δισ. πουλιών και 6,8-20,7 δισ. μικρών θηλαστικών.


Όπως εξηγούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Communications», τα περισσότερα θύματα συγκεντρώνουν στα νύχια τους οι αδέσποτες και άγριες γάτες. Οι δεσποζόμενες γάτες φάνηκε επίσης να εξασκούν τις κυνηγετικές τεχνικές τους υπό μορφή παιχνιδιού και για τον λόγο αυτόν, οι ειδικοί καλούν τους ιδιοκτήτες τους να βοηθήσουν στην προσπάθειά τους για την προστασία της άγριας ζωής, π.χ. περιορίζοντάς τις εντός σπιτιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά τον άνθρωπο πρωτίστως οι γάτες αποτελούν απειλή για το φυσικό περιβάλλον καθώς κατηγορούνται για την εξαφάνιση 33 μικρών ειδών σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο δολοφόνος με τα… σουβλερά νύχια
Οι επιστήμονες σε συνεργασία με τους ειδικούς της αμερικανικής υπηρεσίας Ιχθύων και Αγριας Ζωής,  προχώρησαν σε μετά-ανάλυση προηγούμενων μελετών που αφορούσαν τις γατίσιες επιθέσεις.

Φάνηκε λοιπόν ότι είδη πουλιών όπως π.χ. ο Αμερικανικός κοκκινολαίμης και μικρά θηλαστικά όπως π.χ. ποντίκια, αρουραίοι, μυγαλές, σκίουροι και κουνέλια βρίσκονται ανάμεσα στα ζώα που μαγνητίζουν το φονικό ενδιαφέρον των τετράποδων.

Βάσει των καταγεγραμμένων στοιχείων φάνηκε ότι οι αδέσποτες και άγριες γάτες σκοτώνουν περίπου τον τριπλάσιο αριθμό ζώων συγκριτικά με τις δεσποζόμενες γάτες – προφανώς για λόγους επιβίωσης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γάτα αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ζωή των ΗΠΑ» υποστηρίζει ο δρ Πιτ Μάρα από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν.

Από την πλευρά του, ο βρετανικός φιλοζωϊκός οργανισμός «Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals» (RSPCA) έσπευσε να συμβουλεύσει τους ιδιοκτήτες γατών, ότι ένα κολάρο με κουδουνάκι θα μπορούσε να περιορίσει την κυνηγετική επιτυχία των κατοικίδιών τους κατά τουλάχιστον 30% βοηθώντας έτσι στην διατήρηση της άγριας ζωής.

Ειρήνη Βενιού
Πηγή/φωτό: Το Βήμα