1

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ “ΒΛΕΠΕΙ” Η ILO

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ διαπιστώνει σε έκθεσή της επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης που εκτόξευσε σε δυσθεώρητα ύψη διεθνώς την ανεργία.
Οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον καλλιεργούν φόβους για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των ανθρώπων χωρίς δουλειά φέτος και τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ περισσότερο από όλους πλήττονται οι νέοι, με σχεδόν το 13% όσων δεν έχουν περάσει το 24ο έτος της ηλικίας τους παγκοσμίως να είναι άνεργοι.


Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στις χώρες με τις οποίες μπορεί να συγκριθεί όσον αφορά την άνοδο του ποσοστού ανεργίας στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου αλλά και στη διάρκεια παραμονής των ανέργων εκτός εργασίας.

Σύμφωνα με την ILO, η κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου φαινομένου, αυτού των νέων που γνωρίζουν τη μακροχρόνια ανεργία «ήδη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας» μια κατάσταση πρωτοφανής. 
Σήμερα 35% των άνεργων νέων είναι χωρίς απασχόληση εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 28,5% το 2007. 
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας και «δεν βρίσκονται ούτε σε δουλειά ούτε στην ανεργία ούτε στο σχολείο ούτε σε επαγγελματική εκπαίδευση», αναφέρεται.

Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι