1

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ!

Η Ιαπωνία δεν φαίνεται να διδάσκεται από τα μαθήματα και την Ιστορία και μία από τις πρώτες αποφάσεις του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ήταν να δηλώσει κατηγορηματικά υπέρ νέων πυρηνικών μονάδων στέλνοντας στο πυρ το εξώτερον τον αντίθετο προβληματισμό.
Ο ίδιος λίγο μετά την νέα ορκωμοσία του επισκέφθηκε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα(φωτογραφία), όπου πριν από σχεδόν δύο χρόνια, είχε σημειωθεί το δεύτερο σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα από αυτό του Τσερνόμπιλ, 25 χρόνια νωρίτερα.


Λίγες ημέρες όμως μετά δηλώνει ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή παρά την πυρηνική ενέργεια, ικανοποιώντας τους επιχειρηματίες και το πυρηνικό Lobby.
 
Οι αντιδραστήρες «θα είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί», υποστήριξε ο Άμπε, συμπληρώνοντας ότι «με την κατανόηση του κόσμου, θα χτίσουμε νέους σταθμούς».
 
Κατηγόρησε μάλιστα τους αντιπάλους του εμμέσως για λαϊκισμό. «Γι’ αυτό και οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύτηκαν όσους κατέβηκαν στις εκλογές με λογοπαίγνια και εκφράσεις του τύπου “θα τελειώσουμε” την πυρηνική ενέργεια ή “θα αποφοιτήσουμε” από τα πυρηνικά», είπε.
 
Στις 11 Μαρτίου του 2011, σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – ένας από τους μεγαλύτερους στα χρονικά- πυροδότησε τσουνάμι, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, καθώς και τήξη πυρήνων στο σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, αναγκάζοντας τουλάχιστον 100.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
 
Έως τότε, η Ιαπωνία βασιζόταν στους 54 αντιδραστήρες της για να καλύψει το εν τρίτο των ενεργειακών της αναγκών. Στον απόηχο του ατυχήματος, οι περισσότεροι τέθηκαν εκτός λειτουργίας για ελέγχους.
 
Στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ο τότε πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα δεσμεύτηκε να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες, σταδιακά, έως το 2040.
 
Ο Σίνζο Αμπε, ο οποίος είχε διατελέσει ξανά πρωθυπουργός την περίοδο 2006 – 2007, έβαλε υποψηφιότητα με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, δεσμευόμενος να λάβει αποφασιστικά μέτρα, με στόχο την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο λόμπι επιχειρηματιών της Ιαπωνίας ασκεί τώρα μεγάλες πιέσεις να τεθούν ξανά σε λειτουργία όλοι οι αντιδραστήρες.

Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι