ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΚΥΛΟΥΣΕ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑ; (του Θοδωρή Λαΐνα)

estia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

estia - Σόλων ΜΚΟΕντοπίστηκαν διαβρώσεις στην επιφάνεια του αστεροειδή που προκλήθηκαν από ρέον υγρό
Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκανε το διαστημικό σκάφος Dawn που εξερευνά την Εστία, έναν γιγάντιο αστεροειδή του ηλιακού μας συστήματος. Το τελευταίο εύρημα του σκάφους είναι διαβρώσεις στην επιφάνεια της Εστίας οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχουν σχηματιστεί από κάποιο υγρό που έρεε στην επιφάνεια της (πιθανώς νερό).

Η ανακάλυψη και οι θεωρίες 
Το Dawn εντόπισε και φωτογράφισε περισσότερες από 60 διαβρώσεις που εντοπίζονται κυρίως στα τοιχώματα των κρατήρων. Οι πρώτες αναλύσεις των εικόνων από ειδικούς της NASA δείχνουν ότι 49 από αυτές τις διαβρώσεις οφείλονται σε κατολισθήσεις εδάφους ή πετρωμάτων. Εντεκα εξ αυτών όμως έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και αναζητείται η πηγή της δημιουργίας τους.

Για να δημιουργηθούν αυτές οι «διαφορετικές» διαβρώσεις στην επιφάνεια του αστεροειδή θα πρέπει το υγρό που τις δημιούργησε να έρεε για ικανό διάστημα. Ομως είναι γνωστό ότι το νερό που ρέει σε σώματα τα οποία δεν διαθέτουν αέρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (σχεδόν ακαριαία) φτάνει σε σημείο βρασμού και εξατμίζεται. Ετσι η παρουσία νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια της Εστίας δεν είναι συμβατή με την κρατούσα θεωρία. 

Μια εικασία που κάνουν οι επιτελείς της αποστολής είναι ότι στο υπέδαφος της Εστίας ίσως υπάρχει νερό και η πτώση ενός αστεροειδούς ή κομήτη πάνω στην επιφάνειά της απελευθέρωσε κάποιες ποσότητές του – οι μεγάλες αυτές ποσότητες νερού πρόλαβαν, μέχρι να βράσουν και να εξατμιστούν, να σχηματίσουν διαβρώσεις στον κρατήρα που δημιούργησαν.

Η NASA αποφάσισε να να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες από αυτές τις διαβρώσεις για να μελετηθούν από την επιστημονική κοινότητα και να γίνουν εκτιμήσεις. 

Η Εστία

Η Εστία (το ρωμαϊκό όνομα της οποίας είναι Vesta) έχει διάμετρο 530 χλμ, μέγεθος που την κατατάσσει στην κατηγορία των «πρωτοπλανητών», οι οποίοι αποτελούν τα απομεινάρια των συγκρούσεων μεταξύ μικρών σε μέγεθος πλανητών. 
Διαχρονικά αποτελεί πόλο έλξης μετεωριτών και μικρών διαστημικών βράχων οι οποίοι πέφτουν επάνω της δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο γεωλογικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος δημιουργίας της Εστίας και ο σχηματισμός του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα σιδήρου που διαθέτει είναι παρόμοιοι με της Γης και της Σελήνης. Για τον λόγο αυτό και αποφασίστηκε να γίνει εκεί μια αποστολή εξερεύνησης. 

Το τριπλό Εβερεστ
Το Dawn μάς έδωσε εικόνα από έναν πραγματικά μοναδικό κόσμο που δεν έχει σχέση με τους υπόλοιπους αστεροειδείς. Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ένα γιγάντιο βουνό που βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο της Εστίας. Η κορυφή του βρίσκεται σε ύψος 22 χλμ από την επιφάνεια!

Θοδωρής Λαΐνας 
Πηγή/φωτό: Το Βήμα