ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ 27 ΧΡΟΝΙΑ

Impending Doom - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Impending Doom - Σόλων ΜΚΟΟι άνθρωποι που είναι σήμερα 27 ετών ή μικρότεροι, δεν έχουν ζήσει ποτέ, έστω έναν μήνα στη ζωή τους με θερμοκρασία μικρότερη του μέσου όρου του 20ού αιώνα.
Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να είναι ανώτερη του μέσου όρου για 332 συνεχόμενους μήνες. 
Ο Απρίλιος του 1985
 ήταν ο τελευταίος μήνας που καταγράφηκε στον πλανήτη θερμοκρασία μικρότερη του μέσου όρου από καταβολής καταγραφών θερμοκρασιών!

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το 2012, κατά την διάρκεια του οποίου (Ιαν-Οκτ), δεν υπήρξε περιοχή στον πλανήτη με θερμοκρασία ίση ή μικρότερη των μέσων όρων, με εξαίρεση το ανατολικότερο κομμάτι της Σιβηρίας και η Αλάσκα.

Τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ για το πρώτο δεκάμηνο του 2012 είναι δραματικά. Τεράστιες περιοχές του πλανήτη κατέγραψαν μέσους όρους ρεκόρ μέσα στο 2012: 
-οι βορειοανατολικές και βόρειες ΗΠΑ, 
-η Ιταλία, η Αδριατική Θάλασσα και μεγάλο μέρος του ελληνικού χώρου
-τα ανατολικά Βαλκάνια, η Μαύρη Θάλασσα και η νότια Ουκρανία,
-οι θάλασσες βορείως της Σκανδιναβίας, 
-η περιοχή του Παρανά στην Νότια Αμερική (σύνορα Παραγουάης-Βραζιλίας και Αργεντινής) και
-ο νοτιοανατολικός Ινδικός Ωκεανός στα ανοιχτά της ανατολικής Αυστραλίας.

Σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη με εξαίρεση την ανατολική Σιβηρία και την Αλάσκα, οι θερμοκρασίες ήταν παντού υψηλότερες ή ίσες του μέσου όρου από καταγραφής τους, εντείνοντας την μέση αύξηση της θερμοκρασίας η οποία αυξάνεται σταθερά επί 332 μήνες, ή 27 ολόκληρα χρόνια.

Ο Οκτώβριος του 2012 ήταν ο πέμπτος θερμότερος Οκτώβριος όλων των εποχών καθώς η συνδυασμένη θερμοκρασία εδαφών και θαλασσών ήταν κατά μ.ο. 0,63 βαθμούς υψηλότερη από το μέσο όρο από το 1880 που καταγράφονται θερμοκρασίες (14 βαθμούς Κελσίου). Η ΝΟΑΑ σημειώνει επίσης ότι ο τυφώνας Sandy δεν ήταν το καταστροφικότερο φαινόμενο του 2012 στις ΗΠΑ που σχετίζεται με τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, καθώς είχε προηγηθεί η τεράστια ξηρασία του καλοκαιριού.

Ο πρόσφατος τυφώνας ήταν πρωτοφανούς έντασης για τέτοιο γεωγραφικό ύψος με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να θεωρούνται υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό.

Άλλες καιρικές ανωμαλίες μέσα στον Οκτώβριο του 2012 των οποίων την ένταση η ΝΟΑΑ αποδίδει στην κλιματική αλλαγή ήταν:
-η πτώση κατά 48% του ποσοστού βροχοπτώσεων στην Αυστραλία (10ος ξηρότερος Οκτώβριος),
-τα ρεκόρ θερμοκρασιών 51 και πλέον ετών σε πάρα πολλές περιοχές στη βόρεια Αργεντινή (εποχή άνοιξης εκεί)
-οι συνεχόμενες καταρρακτώδεις βροχές στην κεντροδυτική Αφρική στη Νιγηρία, το Τσαντ το Νίγηρα και το Καμερούν, οι οποίες έφεραν τεράστιες πλημμύρες (καταστροφές οι οποίες συμβαίνουν καθημερινά αλλά όχι στις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει “παγκόσμια κάλυψη και ευαισθητοποίηση” όπως στην περίπτωση της Sandy),
-ο διπλασιασμός του μέσου όρου κατακρημνίσεων (βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων) στην Φιλανδία.

Οι καιρικές ανωμαλίες ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανοδου της μέσης θερμοκρασίας εντείνονται και κατά την διάρκεια των χειμώνων, οι οποίοι σε πάρα πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα ψυχροί για κάποια μικρά διαστήματα, εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων και της μεταφοράς ψυχρών αέριων μαζών προς το νότο. Το φαινόμενο αυτό που έγινε ιδιαίτερα έντονο τα τρία τελευταία έτη σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια αναλόγως με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.


Πηγή: GristΕθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ – ΝΟΑΑ

Φωτό:wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

20 Nοεμβρίου 2012

Σχετικά άρθρα