ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

MΥΔΡΟΙ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ (της Κατερίνας Κοσμά)

spd germany - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

spd germany - Σόλων ΜΚΟΒόμβες” κατά πλούσιων Ελλήνων
“Βολές” για φοροδιαφυγή πλούσιων Ελλήνων εξαπολύουν οι Γερμανοί. Ετσι μετά το περιοδικό «Spiegel», που σε δημοσίευμά του αναλύει το πώς αντιμετωπίζουν την επέλαση της κρίσης πλούσιοι της Ελλάδας, ήρθε η σειρά του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να εξαπολύσει μύδρους κατά της φοροδιαφυγής και να ζητήσει «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των εύπορων Ελλήνων στην Ευρώπη έως ότου αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους.

Ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μέρκελ ότι υποδέχθηκε στα κρυφά τα χρήματα των Ελλήνων «Κροίσων» και κατόπιν ζητούσε από τους Γερμανούς φορολογούμενους χρήματα για τα πακέτα διάσωσης

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η συναίνεση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα εξαρτάται από το εάν θα συμμετάσχουν οι πλούσιοι Ελληνες στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας τους. Παρομοιάζει, δε, με κλεπταποδόχους τους Ευρωπαίους ηγέτες, στων οποίων τις χώρες κατέληγαν τα χρήματα των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων, ενώ ζητά τη δικαστική δίωξη των φοροφυγάδων.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας χωρίς να πρέπει και οι πλούσιοι Ελληνες να πληρώσουν», υποστηρίζει ο πρόεδρος του SPD και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάψουν να παρακολουθούν απαθείς τη φοροδιαφυγή και «να παγώσουν τα προστατευμένα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν πληρώσει τους νόμιμους φόρους».

Τονίζει ακόμη ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες έχουν επωφεληθεί, καθώς οι Ελληνες Κροίσοι διοχέτευσαν τα χρήματά τους σε αυτές: «Οι ηγεσίες θα έπρεπε να ντρέπονται που κέρδιζαν κρυφά, σαν κλεπταποδόχοι, από τη φοροδιαφυγή των δισεκατομμυριούχων Ελλήνων και μετά ζητούσαν από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους χρήματα για πακέτα διάσωσης».

Ο ίδιος εκτιμά ακόμη ότι για την Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος -όπως λέει- «σε σχέση με την οικονομική δύναμη της χώρας είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη».

Αδιαφορία
Δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» υποστηρίζει την ίδια ώρα ότι η ελληνική οικονομία έχει συντριβεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα αγωνίζεται να μειώσει το έλλειμμα της επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα λιτότητας, αλλά οι πλούσιοι Ελληνες φαίνεται να παρατηρούν τα τεκταινόμενα με πρωτοφανή αδιαφορία. Πολλοί από αυτούς δεν φορολογούνται καθόλου και μερικοί από όσους καλούνται να πληρώσουν φόρους προτιμούν να μεταφέρουν την υποχρέωσή τους στο κράτος. Την ίδια ώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, στην Αθήνα κυκλοφορούν οι λίστες με τα ονόματα πολιτικών, ηθοποιών και επιχειρηματιών που έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία.

Τα μέλη της ανώτερης κάστας της Ελλάδας συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται όλα τα «παραθυράκια» που τους προσφέρει η κυβέρνηση, συμπληρώνει, υπενθυμίζοντας τις διαρκείς αναβολές της περίφημης συμφωνίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία.

Διπλάσιο ενεργητικό
Το «Spiegel» τονίζει ότι ενώ η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος περίπου 301 δισ. ευρώ, οι πολίτες της έχουν στοιχεία ενεργητικού σχεδόν διπλάσια από το ποσό αυτό. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πλουσιότερο 20% των Ελλήνων κερδίζει έξι φορές περισσότερα από όσα το φτωχότερο 20%.

Μνημονεύοντας, εξάλλου, τη γνωστή φράση για την Ελλάδα πως «είναι μια φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους», το περιοδικό αναφέρει ότι -αν και ελληνική λέξη- η φιλανθρωπία απουσιάζει από την Ελλάδα: «Στα ακριβά προάστια, στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα, βλέπεις ακόμη Porsche Cayenne να τρέχουν στους δρόμους και κυρίες να πίνουν καφέ κρατώντας τσάντες Hermes. Οι οίκοι Gucci, Balenciaga και Dior έχουν καταστήματα στην Αθήνα. Εκτιμάται ότι Ελληνες έχουν μέχρι και 170 δισ. ευρώ σε τράπεζες στην Ελβετία.

Οι ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά ακόμη και σήμερα, ύστερα από τρία χρόνια κρίσης, το κράτος εξακολουθεί να απαλλάσσει από όλους τους φόρους τις εφοπλιστικές εταιρείες, που αποτελούν τον πιο επιτυχημένο τομέα της οικονομίας».

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

Πηγή/φωτό: Έθνος