1

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: Τελικά δεν είμαστε τόσο μοναδικοί

«Σε γενικές γραμμές αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε τόσο μοναδικοί, όσο αρχικά νομίζαμε. Το ηλιακό μας σύστημα μοιάζει πολύ με άλλα παρατηρήσιμα πλανητικά συστήματα του γαλαξία μας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, επιβεβαιώνοντας και συμπεράσματα άλλων ερευνών, δείχνουν πως τελικά πλανήτες σαν τη Γη ενδέχεται να είναι περισσότερο διαδεδομένοι στο σύμπαν από ό,τι αρχικά εκτιμούσαμε», αναφέρει ο καθηγητής Martin Bizzarro, επικεφαλής του κέντρου για το σχηματισμό αστεριών και πλανητών στο σύμπαν της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με το «Daily Galaxy».

Περίπου 4.560 δισεκατομμύρια χρόνια πριν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος γεννήθηκαν μέσα από ένα δίσκο αερίων και σκόνης που είχε δημιουργηθεί γύρω από τον ήλιο. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει παρόμοιες διαδικασίες σε νεότερα ηλιακά συστήματα του Γαλαξία μας, αναθεωρώντας την άποψη για τον χρόνο γέννησης των ηλιακών συστημάτων.

Μια νέα έρευνα του κέντρου για το σχηματισμό αστεριών και πλανητών στο σύμπαν της Κοπεγχάγης καταλήγει στο συμπέρασμα πως το ηλιακό μας σύστημα τελικά δεν είναι τόσο ιδιαίτερο, όπως πίστευαν κάποτε οι επιστήμονες. Χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους μέτρησης συνειδητοποίησαν πως η ηλικία του ηλιακού μας συστήματος και κατά συνέπεια η εξέλιξή του είναι διαφορετική από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ειδικότερα οι επιστήμονες μελετώντας μετεωρίτες διαπίστωσαν πως δύο διαφορετικά υλικά, CAI και χονδρίτης, δημιουργήθηκαν περίπου την ίδια περίοδο, ανατρέποντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις, που ανέφεραν ότι ο χονδρίτης δημιουργήθηκε δύο εκατομμύρια χρόνια μετά το CAI.

«Μέσω αυτής της ανακάλυψης ουσιαστικά αλλάζει το χρονολόγιο της εξέλιξης του ηλιακού μας συστήματος και ανακαλύπτουμε μια νέα εικόνα της ανάπτυξης του, που μοιάζει πολύ με την εικόνα που έχουν άλλοι ερευνητές για άλλα πλανητικά συστήματα», δηλώνει ο James Connelly του κέντρου για το σχηματισμό αστεριών και πλανητών στο σύμπαν. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.  
 
Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση από τη NASA νασαενός μακρινού ηλιακού συστήματος που μοιάζει με το δικό μας, αλλά με μία μεγάλη διαφορά. Οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από δύο ήλιους και όχι από έναν. Στοιχεία που προκύπτουν από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Spitzer» της NASA δείχνουν ότι ίσως ένα τέτοιο ηλιακό σύστημα ενδέχεται να μην είναι και τόσο ασυνήθιστο στο σύμπαν. 

Πηγή/φωτό: Tvxs