ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ximikes ousies ee - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ximikes ousies ee - Σόλων ΜΚΟ

Πάνω από χίλιες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, που εντοπίζονται σε καλλυντικά και οικιακά καθαριστικά, κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς να υπόκεινται σε ελέγχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινή μελέτη της ΜΚΟ «ClientEart» και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τα χημικά έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ό,τι αφορά των έλεγχο των βιομηχανιών.

Στην Ευρώπη κυκλοφορούν περισσότερα από 30.000 χημικά που δεν υπάγονται σε ρυθμιστικούς ελέγχους και πολλά εξ αυτών δυνητικά απειλούν την υγεία των καταναλωτών.

«Συνήθως οι πληροφορίες που καταχωρούνται στο σύστημα είναι ελλιπείς, λανθασμένες και άσχετες. Ως εκ τούτου, περίπου 1.500 δυνητικά πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες συνεχίζουν να κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά», επισημαίνεται στη μελέτη.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών, με έδρα το Ελσίνκι, υποστηρίζει ότι με την Οδηγία REACH, που θεσπίστηκε το 2007 με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την αγορά, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε επίπεδο ασφάλειας.

Ο κύριος ρόλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Χημικών είναι η επιβολή της σχετικής νομοθεσίας, κάτι για το οποίο είναι επίσης υπεύθυνη η Κομισιόν, τα κράτη μέλη, οι βιομηχανίες και οι κοινωνικοί εταίροι.

«Συμφωνούμε ότι η εφαρμογή της Οδηγίας REACH μπορεί να βελτιωθεί», καταλήγει η Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης.

Πηγή/φωτό: Econews