ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΧΕΛΜΟΥΤ ΣΜΙΤ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ…

xelmut smit - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

xelmut smit - Σόλων ΜΚΟΙδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της Γερμανίας εμφανίστηκε ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ σε ομιλία του κατά την παραλαβή βραβείου για την ειρήνη στην πόλη Μύνστερ του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

 

Ο 93χρονος Σμιτ σε μια… λιτή τελετή στο δημαρχείο της Μύνστερ και μπροστά σε περίπου 250 συγκεντρωμένους δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή και επανέλαβε τη δια βίου δέσμευσή του για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη

Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας κατέκρινε την πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ αναφερόμενος στον κίνδυνο να αποτύχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εξαιτίας της στάσης της Γερμανίας και επανέλαβε τις προτάσεις του για μια στενότερη πολιτική ένωση της ηπείρου.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν πρέπει ποτέ να γίνουμε η αιτία είτε της συρρίκνωσης, είτε της κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλος ο κόσμος περιμένει επιτέλους από την Ευρώπη να μιλήσει με μια φωνή. Αυτό περιλαμβάνει την δέσμευσή μας να συνεργαστούμε όχι μόνο με τη Γαλλία αλλά και με όλους τους εταίρους μας. Δεν αρκεί απλώς να είμαστε υπέρ της Ευρώπης αλλά να δράσουμε αποφασιστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Καγκελάριος.

Ο Χέλμουτ Σμιτ άσκησε κριτική και κατά των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς επιδεικνύουν στασιμότητα και απροθυμία για περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης.

Πηγή/φωτό: Ανιχνεύσεις