ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

michigan - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

michigan - Σόλων ΜΚΟΕπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ κατάφεραν να παράγουν μέχρι και 20 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που έχει δοκιμαστεί να παραχθεί παλιότερα από τη μικροβιακή ζύμωση υπολειμμάτων στελεχών καλαμποκιού.

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βακτήρια για την αποσύνθεση των αγροτικών παραπροϊόντων και τη μετατροπή τους, με διάφορες μίξεις σε αιθανόλη.

Η μέθοδος που πραγματοποιήθηκε είναι μοναδική διότι βάζει στο παιχνίδι ένα δεύτερο γένος βακτηρίων, το οποίο προστιθέμενο στο μίγμα διώχνει όλα τα ανεπιθύμητα υλικά κατά τη ζύμωση, ενώ ταυτόχρονα παράγεται ηλεκτρισμός.

Από τη μικροβιακή ζύμωση υπολειμμάτων στελεχών καλαμποκιού η ενέργεια που παράχθηκε κυμαινόταν περίπου στο 4%, όμως από τη καινούργια μέθοδο που ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν η ενέργεια που παράχθηκε έφτασε περίπου στο 40%, δηλαδή ήταν 10πλάσια!

Επίσης ένα άλλο βακτήριο, το Geobacter sulfurreducens, είναι ικανό σύμφωνα με τους επιστήμονες να παράγει ενέργεια που θα ξεπερνάει και το 70%! 
Βέβαια το θέμα είναι αυτή η μέθοδος των επιστημόνων να μπορέσει να σταθεί αργότερα στην αγορά και να βρεθούν τρόποι να συλλέγονται τα αγροτικά υπολείμματα, για παράδειγμα μέσα σε ειδικούς κάδους όπως γίνεται και για την ανακύκλωση των σκουπιδιών.


Πηγή/φωτό: Ecotimes