ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Η Ε.Ε. ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

fotovoltaika dumping eu china - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fotovoltaika dumping eu china - Σόλων ΜΚΟΤην απόφαση να εκκινήσει τις διαδικασίες διευρεύνησης των καταγγελιών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φωτοβολταϊκών για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού (ντάμπινγκ) από την Κίνα έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη (6/9).

Οι καταγγελίες αφορούν στην εισαγωγή κινεζικών φωτοβολταϊκών πάνελ στην Ευρώπη, καθώς και άλλου εξοπλισμού όπως ηλιακών κυψελών και ηλιακών γκοφρετών.

Το Πεκίνο εξέφρασε τη δυσφορία του για την απόφαση της Κομισιόν και προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές του ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά καθαρής ενέργειας παγκοσμίως.

Η κινεζική κυβέρνηση σημείωσε δε πως οι τριβές μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας θα έπρεπε να διευθετηθούν με “διαβουλεύσεις και συνεργασία”.

Την έρευνα προκάλεσε η καταγγελία μιας ομάδας ευρωπαϊκών εταιρειών φωτοβολταϊκών της οποίας ηγείται η γερμανική SolarWorld. Συμμετέχουν δε εταιρείες από διάφορες χώρες της ΕΕ όπως την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι κινεζικές εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών όπως οι Yingli Green Energy, Suntech, Trina Solar και Canadian Solar ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι των Ευρωπαίων.  
Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στην Κίνα επεκτάθηκε ταχύτατα χάρη στις ευρωπαϊκές εξαγωγές (60% επί του συνόλου), ωστόσο αντιμετωπίζει πλέον το πρόβλημα της υπερπροσφοράς καθώς οι διεθνείς αγορές συρρικνώνονται και η εγχώρια ζήτηση παραμένει ανεπαρκής.

Η Κομισιόν θα ερευνήσει κατά πόσο οι Κινέζοι υιοθετούν αθέμιτες πρακτικές ντάμπινγκ, δηλαδή εξάγουν και πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμή χαμηλότερη (ή ακόμη και κάτω του κόστους) από ό,τι στην εγχώρια αγορά.

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες θεωρούν ότι τα κινεζικά προϊόντα πωλούνται τόσο φθηνά στην Ευρώπη υπό τις ευλογίες και χάρη στις ευνοϊκές πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότη Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (European Photovoltaic Industry Association -EPIA) εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στην απόφαση της Κομισιόν.
“Δίχως τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και τα φθηνά κινεζικά φωτοβολταϊκά δεν θα ήμασταν τόσο κοντά στην ισοτιμία δικτύου (grid-parity) όσο είμαστε σήμερα” έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο στο EurActiv ο γενικός γραμματέας της EPIA Ράινχολντ Μπάτγκεραϊτ.

Η Κομισιόν θα αποστείλει ερωτηματολόγια σε Κινέζους εξαγωγείς και Ευρωπαίους παραγωγούς και εισαγωγείς και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε συστάσεις προς τα κράτη-μέλη.

Δασμοί στα κινεζικά προϊόντα μπορούν να επιβληθούν μέσα σε 15 μήνες από το άνοιγμα της υπόθεσης.


Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα