ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

H EΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ (των Μάικλ Μουρ & Όλιβερ Στόουν)

assange Stencil - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

assange Stencil - Σόλων ΜΚΟΠολύ συχνά στη διάρκεια της διαδρομής μας, ως σκηνοθέτες, έχουμε κάνει την υπόθεση ότι τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ, συχνά, αποτυγχάνουν να ενημερώσουν τους Αμερικανούς για τις πιο άσχημες ενέργειες των κυβερνήσεών μας. Ως εκ τούτου, είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τα επιτεύγματα του Wikileaks, κατά συνέπεια επικροτούμε την απόφαση του κράτους του Ισημερινού να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος τώρα ζει στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Οι ενέργειες του Ισημερινού είναι σύμφωνες με τις βασικές αρχές διεθνώς περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πράγματι, τίποτα δεν θα μπορούσε να αποδείξει περισσότερο την ορθότητα της επιλογής του Ισημερινού από την απειλή της βρετανικής κυβέρνησης να παραβιάσει μια ιερή και απαραβίαστη αρχή των διπλωματικών σχέσεων, επιλέγοντας να εισβάλουν δυνάμεις της στην πρεσβεία προκειμένου να συλλάβουν τον κ. Ασάνζ.

Από την ίδρυση του Wikileaks είχε ιδιαίτερη σημασία η αποκάλυψη του βίντεο της «Παράπλευρης δολοφονίας», του βίντεο δηλαδή που δείχνει τη θανάτωση, χωρίς διακρίσεις, αμάχων στη Βαγδάτη από επιθετικό ελικόπτερο Apache των Ηνωμένων Πολιτειών, οι φωτισμένες με λεπτό κόκκο λεπτομέρειες σχετικά με το αληθινό πρόσωπο των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η συμπαιγνία των Ηνωμένων Πολιτειών από κοινού με τη δικτατορία της Υεμένης, ώστε να κρύψουν την ευθύνη μας για τις εκεί βομβιστικές επιθέσεις, η πίεση της κυβέρνησης Ομπάμα σε άλλες χώρες να μην ασκηθούν διώξεις για βασανιστήρια σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της εποχής Μπους και πολλά άλλα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ήταν άγρια η αντίδραση εκείνων που θα προτιμούσαν οι Αμερικανοί να παραμείνουν στο σκοτάδι.

Κορυφαίοι εκλεγμένοι ηγέτες και των δύο κομμάτων έχουν αποκαλέσει τον κ. Ασάνζ «hi-tech τρομοκράτη». Μάλιστα η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φεϊνστάιν από την Καλιφόρνια ζήτησε να διωχθεί βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Σουηδοί δεν γνωρίζουν ότι η Σουηδία δεν έχει επισήμως αποδώσει στον κ. Aσάνζ οποιοδήποτε έγκλημα. Αντίθετα, έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του, προκειμένου να ανακριθεί σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση το 2010.

Ολες αυτές οι καταγγελίες έπρεπε να έχουν διερευνηθεί ενδελεχώς, ο κ. Aσάνζ έχει αποδεχθεί την αρμοδιότητα του σουηδικού συστήματος δικαιοσύνης πριν τελικά ζητήσει άσυλο σε μια τρίτη χώρα. Αλλά και οι βρετανικές και οι σουηδικές κυβερνήσεις εμπόδισαν τον δρόμο της έρευνας – οι κυβερνήσεις, και όχι ο κ. Ασάνζ.

Εκπρόσωποι των σουηδικών Αρχών έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες για τη διεξαγωγή ανακρίσεων, όταν χρειάζεται, και ο ιδρυτής του Wikileaks έχει αποδεχθεί, ξεκάθαρα, να ανακριθεί στο Λονδίνο. Εξάλλου, η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε από τη Σουηδία να επιτρέψει στον κ. Ασάνζ να δώσει συνέντευξη στην πρεσβεία του Ισημερινού. Και στις δύο περιπτώσεις η Σουηδία αρνήθηκε.

Ο κ. Ασάνζ, άλλωστε, έχει δεσμευτεί να μεταβεί αμέσως στη Σουηδία, αν η σουηδική κυβέρνηση υποσχεθεί ότι δεν θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σουηδοί αξιωματούχοι, όμως, δεν επέδειξαν ενδιαφέρον να διερευνήσουν αυτή την πρόταση και ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ δήλωσε πρόσφατα ότι η Σουηδία κατηγορηματικά δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοιου είδους δέσμευση απέναντι στον κ. Ασάνζ και στο Wikileaks. Επίσης, σύμφωνα με την ισχύουσα συνθήκη, η βρετανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αποτρέψει την έκδοση του κ. Ασάνζ από τη Σουηδία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι Βρετανοί επίσης αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την εξουσία.

Οι προσπάθειες του Ισημερινού ώστε να διευκολυνθεί μια συμφωνία και με τις δυο κυβερνήσεις απορρίφθηκαν.

Στο σύνολό τους, οι ενέργειες της βρετανικής και της σουηδικής κυβέρνησης μας αποδεικνύουν ότι η πραγματική ατζέντα τους είναι ο κ. Ασάνζ να οδηγηθεί στη Σουηδία. Λόγω της ισχύουσας συνθήκης και των συναφών κανόνων, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να κάνει πιο εύκολη από εκεί την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες. Ο κ. Ασάνζ, πάντως, έχει κάθε λόγο να φοβάται μια τέτοια έκβαση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να ερευνά το θέμα του Wikileaks και είναι ενδεικτικά τα αποκαλυφθέντα κυβερνητικά έγγραφα του κράτους της Αυστραλίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στα οποία αναφέρεται ότι «η έρευνα των ΗΠΑ για εμπλοκή του κ. Ασάνζ σε ενδεχόμενη εγκληματική συμπεριφορά διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο».

Το ίδιο το Wikileaks έχει δημοσιεύσει emails από το Stratfor, έναν ιδιωτικό φορέα στρατηγικών αναλύσεων, στα οποία αναφέρεται ότι ήδη έχει προαποφασιστεί η καταδίκη του κ. Aσάνζ. Αλλωστε, η ιστορία δείχνει ότι η Σουηδία θα υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ να παραδώσει τον κ. Aσάνζ. Το 2001, η σουηδική κυβέρνηση εξέδωσε δύο Αιγυπτίους οι οποίοι είχαν αντιταχθεί στο καθεστώς Μουμπάρακ και είχαν ζητήσει άσυλο, στη CIA, όπου υπέστησαν βασανιστήρια.

Αν ο κ. Aσάνζ εκδοθεί στις ΗΠΑ, οι συνέπειες θα συζητιούνται για χρόνια σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Aσάνζ δεν είναι αμερικανός πολίτης, καμία από τις ενέργειές του δεν έχει λάβει χώρα σε αμερικανικό έδαφος.

Εάν οι ΗΠΑ μπορούν να διώκουν έναν δημοσιογράφο σε αυτές τις περιπτώσεις, με την ίδια λογική οι κυβερνήσεις της Ρωσίας ή της Κίνας θα μπορούσαν να ζητούν την έκδοση των ξένων δημοσιογράφων που εργάζονται σε οποιοδήποτε μέρος της Γης, διότι θα κρίνουν ότι παραβιάζουν τους νόμους τους. Η πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα τέτοιο προηγούμενο είναι κάτι που πρέπει να μας αφορά ιδιαίτερα όλους, είτε είμαστε θαυμαστές του Wikileaks είτε δεν είμαστε.

Καλούμε τους πολίτες της Βρετανίας και της Σουηδίας να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους απαντήσεις σε ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα: γιατί οι σουηδικές Αρχές αρνούνται να ανακρίνουν τον κ. Ασάνζ στο Λονδίνο; Και γιατί δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι ο κ. Ασάνζ δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Οι πολίτες της Βρετανίας και της Σουηδίας έχουν μια σπάνια ευκαιρία να διαδηλώσουν το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου για λογαριασμό ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Πηγή/φωτό: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα