ΝΕΡΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΙΚΕΛΙΟ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (Του Κασσιανού Τζέλη)

tamieftiras marathona - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

tamieftiras marathona - Σόλων ΜΚΟΡύπανση με νικέλιο κι άλλα βαρέα μέταλλα εντοπίστηκε στη λίμνη Μαραθώνα που υδροδοτεί την Αττική ενώ εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε στο δίκτυο του Ωρωπού που παίρνει νερό από την Μαυροσουβάλα που χρησιμοποιείται από την ΕΥΔΑΠ για την πρόσθετη υδροδότηση της πρωτεύουσας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ρύπανση του ταμιευτήρα του Μαραθώνα με νικέλιο και σε μικρότερες ποσότητες, άλλα βαρέα μέταλλα, ανακοινώθηκε στις αρχές του Καλοκαιριού στην τελευταία συνάντηση φορέων στο υπουργείο Περιβάλλοντος στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στην Αττική.

Εκεί οι μελετητές της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσαν ότι η ρύπανση οφείλεται «στην πρόδρομη πίεση απο τις μεταφερόμενες ποσότητες νερού από τον ρυπασμένο υδροφόρο ορίζοντα Οινοφύτων-Βοιωτίας (Ασωπός)». Δηλαδή, η ρύπανση που προκλήθηκε στον Ασωπό μεταφέρεται υπογείως μέσω του νερού και μπορεί να φτάσει πλέον στις βρύσες των κατοίκων της Αττικής.

Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για τους καταναλωτές καθώς το νερό διυλίζεται από την ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, οι υψηλές συγκεντρώσεις αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τότε στο μέλλον είναι ικανό να δημιουργήσει σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή, σε ιδιωτική μέτρηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στον Ωρωπό εντοπίστηκε στο νερό του δικτύου ύδρευσης, 8 μγ/λ εξασθενούς χρωμίου καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις κωλοβακτηριδίων με το ιδιωτικό εργαστήριο να αποφαίνεται στα συμπεράσματά του ότι το νερό ειναι ακατάλληλο για την ύδρευση.

Ο Ωρωπός υδροδοτείται μέσω της ΕΥΔΑΠ από την Μαυροσουβάλα η οποία ανήκει στον κοινό υπόγειο υδροφορέα Οινοφύτων ο οποίος έχει αποδεδειγμένα ρυπανθεί απο τη μακροχρόνια έλλειψη διαχείρισης αποβλήτων στη βιομηχανική περιοχή του Ασωπού. Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος η ύδρευση στην ευρύτερη περιοχή γίνεται πλέον αποκλειστικά μέσω της ΕΥΔΑΠ η οποία όμως χρησιμοποιεί και νερό απο τις πηγές Μαυροσουβάλας, μέρος του οποίου, μέσω του συστήματος μεταφοράς Μαυροσουβάλα-Γκίλιζα, καταλήγει στο διυλιστήριο του Μαραθώνα.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η ρύπανση από τις βιομηχανίες στην περιοχή του Ασωπού συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος ενώ ορισμένες εταιρείες -και μάλιστα οι πιο «μεγάλες»- συμμορφώθηκαν και επένδυσαν σε μεθόδους σύγχρονης και ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων τους, ορισμένες συνεχίζουν ακόμα να ρίχνουν τα τοξικά τους απόβλητα στο ποτάμι. Στις αρχές του Καλοκαιριού εντοπίστηκε μάλιστα κρυφός αγωγός που ξεκινούσε από βιομηχανική μονάδα της περιοχής.

Την ίδια στιγμή και λόγω των ευρύτερων περικοπών στον δημόσιο τομέα, οι αυτοψίες και επιθεωρήσεις έχουν ουσιαστικά σταματήσει αφού πλέον η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν διαθέτει ούτε τα στελέχη ούτε και τους πόρους που απαιτούνται.

Κασσιανός Τζέλης
Πηγή/φωτό: Ημερησία