ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΑΜΑΖΟΝΙΟ (του Β. Ιγνατιάδη)

piranhas ebros - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

piranhas ebros - Σόλων ΜΚΟΔεύτερη περίπτωση
Το έπιασε ψαράς από την Ορεστιάδα. 
Είχε μήκος 25 εκατοστά και κόκκινη κοιλιά. 
Πρόσκαιρη θεωρούν οι επιστήμονες την παρουσία του και εκτιμούν ότι κάποιος που είχε ενυδρείο με τροπικά είδη το πέταξε στο ποτάμι.


Πιράνχας του Αμαζονίου «μετανάστευσαν» στον Εβρο. Το δεύτερο σαρκοφάγο ψάρι – αρπακτικό που αλιεύθηκε τον τελευταίο μήνα στον διασυνοριακό ποταμό προκαλεί ανησυχία, ενώ πυροδοτεί σενάρια-θρίλερ για επικείμενο τέλος της αλιείας στην περιοχή.

Στις συζητήσεις, μάλιστα, στα καφενεία του Εβρου, κάποιοι «βλέπουν» πίσω από την εμφάνιση των πιράνχας ένα «σατανικό» σχέδιο που αποσκοπεί στην ανάσχεση του κύματος λαθρομεταναστών!

Οι επιστήμονες, ωστόσο, είναι καθησυχαστικοί και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, θεωρώντας μεμονωμένο και πρόσκαιρο το φαινόμενο. Το αποδίδουν σε κάποιον που είχε τα τροπικά ψάρια σε ενυδρείο και τα πέταξε στο ποτάμι. Προαναγγέλλουν την εξαφάνισή τους τον χειμώνα λόγω θερμοκρασίας.

Ηταν 29 Ιουλίου, όταν ο επιχειρηματίας από την Ορεστιάδα και πρόεδρος των ερασιτεχνικών αλιέων της περιοχής, Κώστας Τσολακίδης, ψαρεύοντας με καλάμι στην περιοχή της Βύσσας μαζί με έναν φίλο του, είδε ένα περίεργο ψάρι, μήκους 25 εκατοστών, με κοφτερά δόντια και κόκκινη κοιλιά να πιάνεται στο αγκίστρι του, με δόλωμα καλαμπόκι.

«Οταν έβγαζα το αγκίστρι με δάγκωνε. Εντυπωσιάστηκα. Τι ψάρι είναι αυτό;» λέει στο «Εθνος» και συνεχίζει: «Το πήγα σε κάποιους έμπειρους βαρκάρηδες της Βύσσας για να το δείξω και μου είπαν πως δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά τέτοιο ψάρι στον Εβρο». Ο ψαράς το φωτογράφισε και έστειλε τις φωτογραφίες στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) της Καβάλας, καθώς και στη Διεύθυνση Αλιείας της περιοχής του, ενώ κράτησε το ψάρι στην κατάψυξη.

Αυτό ταυτοποιήθηκε και προχθές του στάλθηκε η έγγραφη απάντηση από το ΙΝ.ΑΛ.Ε.: Πρόκειται για το είδος pygocentrus nattereri, γνωστό ως «πιράνχας με την κόκκινη κοιλιά», ένα από τα πλέον επικίνδυνα είδη πιράνχας που ζει σε παραποτάμους του Αμαζονίου στη Βραζιλία και στην Παραγουάη. Το Ινστιτούτο ζήτησε από τον αλιέα να στείλει το ίδιο το ψάρι στην Καβάλα για περαιτέρω έρευνα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας Τούρκος ψαράς, ο Καντίρ Οσάλ, είχε πιάσει ένα σαρκοφάγο ψάρι, μήκους 45 εκατοστών, κοντά στο Δέλτα.

Τι λέει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας – Μύθοι τα δολοφονικά ένστικτά τους
«Υπάρχει ανησυχία. Διάβασα στο ίντερνετ ότι το θηλυκό γεννάει 5.000 αβγά και πως εκκολάπτονται τα 97 στα 100. Αν γεμίσει ο Εβρος με πιράνχας, θα διαταραχτεί το οικοσύστημα, ενώ θα υπάρχει κίνδυνος και για τους ανθρώπους. Ποιος γονιός θα στείλει μετά τα παιδιά του στο φεστιβάλ του Αρδα;» διερωτήθηκε ο κ. Τσολακίδης, που βρήκε το ψάρι.

Ο διευθυντής του ΙΝ.ΑΛ.Ε., δρ Αργύρης Καλλιανιώτης, δεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες. «Είναι τροπικό ψάρι, που ζει σε θερμοκρασίες από 20 ως 27 βαθμών και είναι δεδομένο ότι δεν θα επιβιώσει τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του ποταμού θα πέσει πολύ χαμηλά», είπε στο «Εθνος», ενώ κάλεσε τους κατοίκους να απομυθοποιήσουν τα «δολοφονικά» ένστικτα των πιράνχας.

«Είναι όντως ένας άγριος κυνηγός, ο οποίος όμως έχει πάρει κακή φήμη λόγω κινηματογραφικών αλλοιώσεων. Μόνο όταν είναι σε κοπάδια πολλών ψαριών επιτίθεται σε κινούμενους στόχους, αλλά δεν έχει αναφερθεί επίθεση σε άνθρωπο. Η εικόνα μιας αγελάδας που πέφτει στο νερό και μέσα σε δευτερόλεπτα μένει μόνο ο σκελετός της είναι κινηματογραφική υπερβολή», τονίζει.

Ο ίδιος θεωρεί πως το συγκεκριμένο ψάρι βρίσκεται εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος, είναι στρεσαρισμένο, δεν μπορεί να αναπαραχθεί και πιάνεται εύκολα στα αγκίστρια, ενώ καλεί κυρίως τους ψαράδες να δείξουν κάποια προσοχή.

Ζει έως 20 χρόνια
Τα Pygocentrus nattereri ή «πιράνχας με την κόκκινη κοιλιά» (Red bellied piranha) είναι από τα πιο δημοφιλή είδη αρπακτικών σαρκοφάγων ψαριών στους λάτρεις των ενυδρείων. Ζει μόνο στον Αμαζόνιο και σε παραποτάμους του, αλλά και σε ελεγχόμενες συνθήκες ενυδρείου σε όλο τον κόσμο. Στο ενυδρείο σπάνια ξεπερνά τους 30 με 35 πόντους, ενώ στη φύση μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά. Κοινότητες φίλων του είδους που επικοινωνούν σε θεματικές ιστοσελίδες συνιστούν να φιλοξενούνται σε ομάδες των 5 και πλέον ατόμων, μέσα σε μεγάλα ενυδρεία 400 λίτρων και άνω. Ζει έως και 20 χρόνια, σύμφωνα με αναφορές, τρέφεται με φιλέτα ψαριών, αλλά και φυτικές τροφές όπως η σπιρουλίνα.


Βασίλης Ιγνατιάδης

Πηγή/φωτό: Έθνος

Σχετικά άρθρα