ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

vaktiria klimatiki allagi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

vaktiria klimatiki allagi - Σόλων ΜΚΟΣτην κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες, αποδίδεται η εμφάνιση μιας ομάδας επικίνδυνων βακτηρίων στη βόρεια Ευρώπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα επιστημονικών φορέων από τη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, η αύξηση της θερμοκρασίας στη Βαλτική Θάλασσα συμπίπτει με την εμφάνιση στελεχών των βακτηρίων Vibrio στη βόρεια Ευρώπη.

Τα βακτήρια Vibrio, που ζουν και αναπαράγονται σε θερμό και τροπικό θαλάσσιο περιβάλλον, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους, από χολέρα μέχρι γαστρεντερίτιδα, όταν καταναλώσουν ωμά οστρακοειδή ή έρθουν σε επαφή το θαλασσινό νερό.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν αρχεία σχετικά με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, δορυφορικά δεδομένα, καθώς και στατιστικά στοιχεία για τη δραστηριότητα των βακτηρίων Vibrio στη Βαλτική.

Όπως διαπίστωσαν, κάθε έκρηξη κρουσμάτων συνδεόταν με αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας.
Κάθε χρόνο η θερμοκρασία της θάλασσας αυξανόταν κατά ένα βαθμό και οι βακτηριακές λοιμώξεις αυξάνονταν 200%.
«Οι προφανείς αυξήσεις (των κρουσμάτων) τις θερμές χρονιές δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή όντως προκαλεί λοιμώξεις», δήλωσε στο Reuters ο Δρ. Craig BakerAustin, από το βρετανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.


Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα