ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

“ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ” ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

depression - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

depression - Σόλων ΜΚΟΩς «δολοφόνοι της κοινωνίας» και βασικοί παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου , αναδεικνύονται το κάπνισμα, η καθιστική ζωή αλλά και η ψυχολογική πίεση, λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Παραγόντων Κινδύνου και Καρδιάς (ΕΔΙΠΑΚΚ), συντονιστή διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Τζανείου» Νοσοκομείου – Επίκουρο Καθηγητή Καρδιολογίας, Στέφανο Φούσα.

Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, όπως προκύπτει από τα δεδομένα από χώρες που εφαρμόζεται ή εφαρμόστηκε το πρόγραμμα του ΔΝΤ, όπως και στην Ελλάδα, «παρατηρείται ανησυχητική αύξηση του ποσοστού εμφραγμάτων, η οποία είναι απότοκη του «φονικού» συνδυασμού ύπαρξης των οργανικών παραγόντων κινδύνου και της ψυχολογικής καταρράκωσης που έχει επιφέρει στον πληθυσμό η έντονη οικονομική δυσπραγία από τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ»

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι επίσης ανησυχητικό είναι και το συμπέρασμα πρόσφατων μελετών, όπου τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος, που διατρέχει ένας καπνιστής, διατρέχει και κάποιος που κάνει καθιστική ζωή. Σημειώνεται επίσης ότι τα οξέα καρδιαγγειακά συμβάντα, σε αντίθεση με το παρελθόν, παρουσιάζονταν το τελευταίο διάστημα και σε νεαρούς αλλά και σε γυναίκες. Ενδεικτικά, όπως σημειώνεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Φούσας ανέφερε ότι πρόσφατα στο Τζάνειο Νοσοκομείο νοσηλεύτηκε με καρδιολογικό πρόβλημα ήταν 23χρονος, ο οποίος κάπνιζε τέσσερα πακέτα ημερησίως.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το έμφραγμα μυοκαρδίου παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη άμεσης κλήσης για πρώτες βοήθειες και έγκαιρης άφιξης του ασθενούς στο νοσοκομείο, η οποία σήμερα κρίνεται χρονικά προβληματική, καθώς οι εμφραγματίες, ή το περιβάλλον τους, καθυστερούν έως και 3 ώρες αδικαιολόγητα να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ.

Οι επιστήμονες καλούν τους ασθενείς με την εμφάνιση του πόνου στο στήθος να παίρνουν μία ασπιρίνη και να καλούν αμέσως το ΕΚΑΒ, ώστε να μεταφερθούν το συντομότερο στο νοσοκομείο. Εξάλλου όπως ανέφερε ο Στέφανος Φούσας, σύμφωνα με την Καθημερινή, ο χρόνος μεταφοράς του ασθενούς στο νοσοκομείο από το ΕΚΑΒ κρίνεται ικανοποιητικό και συγκρίσιμος με τους αντίστοιχους χρόνους στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του εμφράγματος είναι η πρόληψη. Αν, ωστόσο, αυτή δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στην άμεση αντιμετώπιση του εμφράγματος, όταν αυτό συμβεί», τόνισε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και σημείωσε ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής, με την καταπολέμηση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος, όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι υψηλές τιμές χοληστερόλης στο αίμα και το άγχος, αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, αδήριτη ανάγκη.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα