1

ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ

Στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν κατοικίες που δε θα έχουν την ανάγκη να προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από τις εταιρίες ηλεκτρισμού αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να το παράγουν μόνες τους. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, σε ένα μεγάλο χώρο στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου όπου 3 δεκαετίες πριν λειτουργούσε μία βιομηχανία ζυμαρικών, έφτιαξε ουσιαστικά κάποια γραφεία με έκταση 500 τ.μ. τα οποία τροφοδοτούνται με ρεύμα από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα πάνελ τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στο χώρο του πάρκου του Λαυρίου.

Το ρεύμα που παράγεται χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε ηλεκτρική ανάγκη υπάρχει μέσα στο κτίριο όπως συμβαίνει και με όλες τις κατοικίες που παίρνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. 
Εκτός όμως από το ρεύμα το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα παράγει και αυτόνομη θέρμανση αφού έχει το πρώτο καυστήρα υδρογόνου στο κόσμο παγκοσμίως, μία ιδιαίτερη πρωτοποριακή τεχνολογία. 
Αυτός ο καυστήρας έχει τη δυνατότητα να θερμαίνει μεγάλες ποσότητες νερού που είναι απαραίτητες για τη θέρμανση των κτιριακών συγκροτημάτων τη χειμερινή σεζόν.

Όλα αυτά τα συστήματα ελέγχονται συνεχώς από ένα οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης που λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. 
Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι οι κατοικίες που θα έχουν ανεξάρτητη δική τους ηλεκτρική ενέργεια αλλά και θέρμανση δεν είναι κάτι σε θεωρητικό πλαίσιο αλλά μπορεί στο μέλλον κάλλιστα να γίνει και πραγματικότητα.

Δείτε εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με τις εγκαταστάσεις στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου


Πηγή/φωτό: Ecotimes