ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΤΙΚΟ ΝΗΣΙ

Greenland ice sheet compo - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Greenland ice sheet compo - Σόλων ΜΚΟΟι επιστήμονες της NASA δεν μπορούσαν να πιστέψουν τις δορυφορικές φωτογραφίες της 12ης Ιουλίου που έδειχναν το σύνολο των πάγων της Γροιλανδίας να έχουν λιώσει ή να λιώνουν ταχύτατα.
«Πίστευα ότι έχει γίνει λάθος» παραδέχτηκε ο Σον Νγκιέμ, επιστήμονας της ΝΑSA. Τρεις δορυφόροι έδειξαν μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες μία πρωτοφανή σε ταχύτητα και έκταση εξάπλωση τήξης των πάγων στο νησί, που έφτασαν για πρώτη φορά στην ιστορία στο 97% της συνολικής τους έκτασης.

Οι τρεις δορυφόροι κατέγραψαν ένα από τα θερμότερα αέρια ρεύματα που έχουν φτάσει ποτέστο αρκτικό νησί, και το οποίο αναμενόταν να διαρκέσει από τις 8 έως τις 16 Ιουλίου. Ασυνήθιστα θερμά αέρια ρεύματα έφταναν φέτος στο μεγάλο αρκτικό νησί από τα τέλη Μαίου και «κάθε ρεύμα ήταν θερμότερο από το προηγούμενο» σύμφωνα με τον Τόμας Μόουτ, κλιματολόγο από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.
Η αλλαγή που επέφερε αυτό το θερμό αέριο ρεύμα του Ιουλίου στο νησί ήταν εντυπωσιακή. Έως τις 8 Ιουλίου είχε λιώσει το 40% των πάγων του νησιού. Τέσσερις ημέρες μετά, στις 12 του μήνα, το 97% των πάγων του νησιού είχε λιώσει ή έλιωνε. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι παρόμοιο.

Μέχρι τώρα κάθε καλοκαίρι έλιωνε το 50% περίπου των πάγων της Γροιλανδίας. Το ποσοστό του 40% που είχε παρατηρηθεί στις 8 Ιουλίου ήταν ήδη εξαιρετικά ανησυχητικό καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν πολύ πρώιμο χρονικά για να πλησιάζει το σύνηθες ανώτατο ποσοστό (του 50%).

Όμως σε τέσσερις μόλις ημέρες η Γροιλανδία σταμάτησε να είναι αρκτικό νησί. Τεράστιες εκτάσεις πάγου έλιωσαν ενώ παρατηρήθηκε τήξη πάγων σε σημεία που δεν είχε ξαναπαρατηρηθεί, καθώς φαινόμενα τήξης παρουσιάστηκαν ακόμα και σε σημεία στο κέντρο του νησιού, στον ερευνητικό σταθμό Summit Station, σε μία περιοχή στην οποία οι πάγοι ξεπερνούν σε μόνιμη βάση τα 3.2 χιλιόμετρα σε βάθος.  

Σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις πριν την εποχή πλήρους καταγραφής δεδομένων, τέτοιες συνθήκες «χτυπούν» τη Γροιλανδία μία φορά στα 150 και πλέον χρόνια. Οι χημικές αναλύσεις που έχουν γίνει σε μόρια πάγου από το κέντρο του νησιού, δείχνουν ότι η προηγούμενη μεγάλη περίοδος τήξης ήταν το 1889. Θεωρητικά λοιπόν, και αν όντως το 1889 υπήρξε μεγάλη τήξη των πάγων, η φετινή κατάσταση δεν αποτελεί παρά μέρος ενός φυσικού κύκλου. Όμως «αν συνεχίσουμε να παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα όπως το φετινό και τα επόμενα χρόνια, θα είναι ανησυχητικό»σημειώνει σχετικά η Λάρα Κένιγκ του πανεπιστημίου του Ανόβερου. Επιπλέον σε περασμένες περιόδους εκτεταμένης τήξης δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς δραστηριότητας να εντείνουν τα φαινόμενα.

Αν και είναι δεδομένο πως το λιώσιμο τόσο μεγάλου σώματος πάγου θα έχει σημαντικές συνέπειες τόσο στην παγκόσμια υπερθέρμανση όσο και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, οι επιστήμονες δεν μπορούν να εκτιμήσουν ακόμα την πλήρη επίπτωση και ένταση των δύο φαινομένων.

Με δεδομένο όμως ότι το αποτέλεσμα της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών υπολογίζεται σε 3mm για ολόκληρο τον πλανήτη, ευθύνεται δηλαδή για το 1/5 δηλαδή της συνολικής αύξησης της στάθμης των υδάτων, η μέχρι στιγμής εικόνα του μεγαλύτερου αρκτικού νησιού τρομάζει τους επιστήμονες για τις άμεσες μελλοντικές επιπτώσεις.

Στις 16 Ιουλίου δορυφορικές φωτογραφίες της NASA είχαν δείξει αποκόλληση του τεράστιου παγετώνα Πέτερμαν, την οποία μάλιστα οι επιστήμονες ανέμεναν από καιρό.

Πηγές: GuardianNASA Jet Propulsion Laboratory

Φωτό: Guardian/NASA

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com

25 Ιουλίου 2012

Σχετικά άρθρα