ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΤην παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πρέβεζας και του αρμόδιου Λιμεναρχείου ζήτησε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) με αφορμή το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας http://proinoslogos.gr στις 15 Ιουνίου 2012, το οποίο αναδημοσίευσε και το www.zoosos.gr, σχετικά με τον αποκεφαλισμό τεσσάρων θαλάσσιων χελωνών από τους ψαράδες ή τους οστρακοκαλλιεργητές του Αμβρακικού.

Η απάντηση του Λιμεναρχείου Πρέβεζας – την οποία μπορείτε να δείτε εδώ– προς τους αρμοδίους βγάζει κάθε ευαισθητοποιημένο κάτοικο αυτής της χώρας από τα ρούχα του!


Πρώτον, γιατί λέει, ότι δεν έχει ιδέα για τις τέσσερις σχεδόν αποκεφαλισμένες χελώνες ενώ είχε βουίξει ο τόπος με το σχετικό ρεπορτάζ, το οποίο το συνόδευε η φωτογραφία την οποία βλέπετε, που απεικόνιζε τη μια βάναυσα κακοποιημένη χελώνα. Το ζώο φαίνεται ότι θανατώθηκε μετά από χτύπημα στο κεφάλι με μπαλτά ή τσεκούρι, αφού λείπει και ένα μέρος του κρανίου του.

Το Λιμεναρχείο Πρέβεζας δεν λέει μόνο, ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι σχετικά με το συμβάν, αλλά εξηγεί, ότι οι βαθμοφόροι κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν διαρκώς ελέγχους πάνω στις βάρκες των αλιέων για τον εντοπισμό εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την θανάτωση αυτών των ζώων.

Βέβαια στην επιστολή αναφέρεται, ότι κάθε αιχμηρό εργαλείο μπορεί, να χρησιμοποιηθεί για τέτοιο σκοπό, άρα οι ίδιοι αυτοακυρώνουν τα λεγόμενα τους για τους συνεχείς ελέγχους και την αποτελεσματικότητα τους!

Αφού λοιπόν και ελέγχει τα πάντα και δεν ξεφεύγει τίποτα από το «άγρυπνο μάτι» του Λιμεναρχείου Πρέβεζας τονίζεται σε αυτό το επίσημο έγγραφο, που υπογράφει η λιμενάρχης Πρέβεζας, Σταματία Μαργέλη, ότι δεν παρουσιάζεται «περίεργα» αυξημένη εμφάνιση νεκρών χελωνών.

Συνεπώς ή το ρεπορτάζ, το οποίο αποδεικνύει, ότι μια από τις μεθόδους εξόντωση των χελωνών, επειδή τρώνε αυτό που τους αναλογεί για να επιβιώσουν, είναι ο αποκεφαλισμός τους με μπαλτά ή τσεκούρι, δεν ισχύει ή ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού δεν ξέρει τι του γίνεται ή και τα δύο.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή και φρίξτε με την άνεση σας από την δημοσιοϋπαλληλική αντιμετώπιση του θέματος.

Δεν ξέρω, δεν είδα, κάνω ό,τι μπορώ!
«Επί των παραπάνω σχετικών, σας γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο καταγράφεται εκθαλάσσωση θαλασσίων χελωνών σε παράκτιες περιοχές, τόσο εντός του Αμβρακικού κόλπου όσο και του Ιονίου πελάγους, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ότι μια συγκεκριμένη περιοχή παρουσιάζει “περίεργα” αυξημένη εμφάνιση, ώστε να αποδοθεί σκοπιμότητα στους συνήθεις δραστηριοποιούμενους εκεί αλιείς.

Επίσης, Υπηρεσία μας δεν έχει ενημερωθεί για περιπτώσεις που συγκεκριμένα άτομα θανατώνουν θαλάσσιες χελώνες για κάποιο λόγο.

Από πλευράς μας διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι, κυρίως σε αλιευτικά σκάφη, για την ύπαρξη απαγορευμένων αντικειμένων, που μπορούν να προκαλέσουν τη θανάτωση των θαλασσίων χελωνών, με αρνητικά αποτελέσματα.

Πέραν τούτου, όμως, για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται νομίμως επί τους σκάφους.

Από Υπηρεσία μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες βαθμοφόρων μας σε περιοχές του Αμβρακικού κόλπου.

Παραμένουμε στη διάθεση σας για την αξιοποίηση κάθε σχετικής από μέρους σας πληροφορία».

Διαβάστε επίσης:
Οι ψαράδες αποκεφαλίζουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό!
Ζητούν την παρέμβαση της Εισαγγελίας και του Λιμεναρχείου για την αποκεφαλισμένες χελώνες!

Πηγή/φωτό: Zoosos