ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

gigantio pagovouno groilandia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

gigantio pagovouno groilandia - Σόλων ΜΚΟΈνα γιγάντιο παγόβουνο, διπλάσιο σε μέγεθος από το Μανχάταν, αποκολλήθηκε από τους παγετώνες της Γροιλανδίας. Η αποκόλληση του παγόβουνου, αν και προκαλεί ανησυχία, δεν εξέπληξε τους επιστήμονες που εδώ και χρόνια παρακολουθούσαν το μεγάλο ρήγμα που είχε σχηματιστεί στην κορυφή του παγετώνα Πέτερμαν.
Τη Δευτέρα η NASA δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο παγετώνας είχε σπάσει, απελευθερώνοντας ένα γιγάντιο παγόβουνο 46 τετραγωνικών μιλίων.

Τα 4/5 της Γροιλανδίας καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα πάγου. Το μεγαλύτερο μέρος του παγετώνα Πέτερμαν βρίσκεται στη στεριά, ωστόσο ένα τμήμα του προεξέχει στο νερό και αυτό είναι που αποκολλήθηκε.

Από τον ίδιο παγετώνα πριν δυο χρόνια είχε αποκολληθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο παγόβουνο, διπλάσιο σε μέγεθος από αυτό που σχηματίστηκε τώρα. Οι δυο αυτές περιπτώσεις αποκόλλησης έχουν τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, που ανησυχούν για το μέλλον των παγετώνων.

«Είναι δραματικό, είναι ενοχλητικό», δήλωσε ο Δρ. Andreas Muenchow από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, ένας από τους πρώτους επιστήμονες που παρατήρησαν τη ρωγμή στον παγετώνα Πέτερμαν.«Διαθέτουμε στοιχεία 150 χρόνων και σήμερα βλέπουμε αλλαγές που δεν είχαν συμβεί ποτέ στο παρελθόν», προσέθεσε.

Το νέο παγόβουνο πιθανότητα θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με αυτό που αποκολλήθηκε το 2010.

Σύμφωνα με τον Δρ. Muenchow εκείνο είχε σπάσει σε μικρότερα παγόβουνα που κατευθύνθηκαν βόρεια, στη συνέχεια δυτικά και πέρυσι τελικά κατέληξαν στη Νέα Γη, στον Καναδά.


Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα