1

H ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

H Νότια Αφρική έχει ίσως από τα ποιοτικότερα υδάτινα αποθέματα στον κόσμο, για όσους βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτά. 
Όπως αναφέρει η Greenpeace, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επικείμενη σύγκρουση για το νερό και ο άνθρακας βρίσκεται ακριβώς στη μέση αυτής της σύγκρουσης. 

Η διαθέσιμη ποσότητα νερού για κάθε άτομο παγκοσμίως σταδιακά μειώνεται. 
Ωστόσο πουθενά στον κόσμο αυτός ο ρυθμός μείωσης δεν είναι τόσο υψηλός όσο στη Νότια Αφρική, ενώ το φαινόμενο συνεχίζει να εξελίσσεται. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η Νότια Αφρική δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη ζήτηση νερού από το 2030 και μετά. Η σύγκρουση για το νερό θα πρέπει να αποφευχθεί, αλλά όπως σημειώνει η Greenpeace, δεν είναι μία απλή περίπτωση.

Δύο νέα μεγάλα λιγνιτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κατασκευαστούν από την Eskom, στο Medupi και στο Kusile, ενώ η λειτουργία νέων  ανθρακωρυχείων αναμένεται να εγκριθεί χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ποιότητα του νερού, αλλά και στην πρόσβαση σε αυτό.

Στην πραγματικότητα οι τοπικές κοινωνίες θα χάσουν την πρόσβαση στα υδάτινα αποθέματα λόγω των ορυχείων, ενώ η Eskom έχει πάρει εγγυήσεις για παροχή νερού στα δύο εργοστάσιά της.

Όπως αναφέρει η Greenpeace, η εν λόγω εταιρεία παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη Νότια Αφρική, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει τις αντίστοιχες ευθύνες, ενώ παράλληλα συνεχίζει να υποστηρίζει πως ο άνθρακας είναι η φθηνότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πως οι νέες επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες είναι υποχρεωτικές για να συνεχιστεί η παροχή ρεύματος.

Ωστόσο, μόλις 16% με 18% της παραγόμενης ενέργειας αντιστοιχεί στην οικιακή χρήση στη Νότια Αφρική. Οι νέες «λιγνιτικές επενδύσεις», όπως τονίζεται από την ακτιβιστική οργάνωση, είναι απαραίτητες για να τροφοδοτηθούν με ηλεκτρική ενέργεια οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, προκαλώντας σημαντικές επιπτώσεις στα αποθέματα νερού και σε βάρος 12.3 εκ. Νοτιοαφρικανών, που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι σαφές πλέον ότι η Νότια Αφρική θα πρέπει να λάβει κάποιες σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την διάθεση τον όλο και μικρότερων και ακριβότερων υδάτινων αποθεμάτων στο μέλλον. Επί του παρόντος φαίνεται πως η γεωργία, κυρίως σε ο,τι αφορά στην ασφάλεια τροφίμων, και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, ενώ οι βιομηχανίες ο μεγάλος νικητής.


Πηγή/φωτό: Tvxs