ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ Η “ΠΡΑΣΙΝΗ” ΑΣΚΗΣΗ — Σειρά Υγεία Ποιότητα Ζωής

prasini askisi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

prasini askisi - Σόλων ΜΚΟΠέντε λεπτά άσκησης σε ένα πάρκο μπορεί να ωφελήσει αισθητά τη νοητική υγεία, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα, ο συνδυασμός δραστηριοτήτων – όπως περπατήματος και ποδηλάτου – μέσα στην φύση τονώνει την ευεξία του ανθρώπου σε σωματικό και νοητικό επίπεδο.

Γενικότερα, οι μελετητές υπογραμμίζουν η άσκηση σε χώρους με πράσινο – όπως ένα πάρκο – και ακόμα περισσότερο, όταν η περιοχή περιέχει επίσης νερό, όπως μια λίμνη ή ένα ποτάμι, είναι ευεργετική. 

Η έρευνα έγινε υπό τον Τζουλ Πρίτι, του πανεπιστημίου του Έσεξ. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος Environmental Science and Technology της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας. Όπως εκτιμά η μελέτη, και άλλες δραστηριότητες κοντά στην φύση, όπως η κηπουρική και η γεωργία, το ψάρεμα και η ιππασία, έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική και νοητική υγεία.

Χάρη στην άσκηση σε περιβάλλοντα με πράσινο, υπάρχουν γρήγορες βελτιώσεις στην διάθεση και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων. Μάλιστα, οι Βρετανοί επιστήμονες, τονίζουν ότι τα αποτελέσματα είναι πιο εμφανή στους νέους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ωφέλεια παρατηρείται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι η θετική επίδραση συνεχίζει να είναι εμφανής, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Τα οφέλη – σωματικά και νοητικά – για την υγεία από την «πράσινη» άσκηση είναι ορατά, ιδιαίτερα σε όσους ανθρώπους ήταν επί χρόνια αδρανείς ή αγχωμένοι.

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους εργοδότες να διευκολύνουν το προσωπικό τους να «ξεφεύγει» στα διαλείμματα της δουλειάς για να κάνει ακόμα και μια σύντομη βόλτα στο γειτονικό πάρκο ή και στον κήπο της εταιρίας.

Πηγή/φωτό: Mednutrition