1

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα τεστ αντοχής των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.
Όπως αναφέρει η Greenpeace δεκαπέντε μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν τα αποτελέσματα από τα τεστ αντοχής που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι φορείς στους ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς.  

Όπως προκύπτει από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες υπάρχουν ανησυχητικές ελλείψεις σε εφεδρικά συστήματα παροχής ενέργειας για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ ορισμένοι πυρηνικοί σταθμοί φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ακραίες καταστάσεις, όπως ένας σεισμός ή μία πλημμύρα.

Παράλληλα η θωράκιση των αντιδραστήρων κρίθηκε ανεπαρκής. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση στα περισσότερα τεστ αντοχής «αγνοήθηκαν τα πολλαπλά σενάρια καταστροφής», όπως αυτό που συνέβη στη Φουκουσίμα, αλλά και τα αεροπορικά δυστυχήματα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Greenpeace, δεν μελετήθηκαν σχέδια εκκένωσης έκτακτης ανάγκης, αν και κάποιοι πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε ευρωπαϊκές πόλεις. (Δείτε εδώτους πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο).

Πηγή/φωτό: Tvxs

Διαβάστε περισσότερα:
Τσέρνομπιλ και Φουκουσίμα κάθε δεκαπέντε χρόνια;